Sport

DRAGAN STOJKOVIĆ – PIKSI

Rođen je 3. marta 1965. godine u Nišu.

Karijeru započeo u Radničkom iz Niša. Godine 1986. prelazi u F.K. Crvena Zvezda. Ubrzo postaje kapiten tima i najbolji igrač u Jugoslaviji. Međutim, najveće priznanje je dobio kada je 3. maja 1989. promovisan u petu Zvezdinu Zvezdu. 1990. godine prelazi u francuski Olimpik iz Marseja sa kojim već u prvoj sezoni dolazi do finala Kupa evropskih šampiona, u kome je igrao svega nekoliko minuta i to upravo protiv svog bivšeg kluba, Crvene Zvezde.

Iz Olimpika zatim prealazi u Veronu gde provodi jednu sezonu. Svoju igračku karijeru je završio u Nagoji u kojoj je ostavio neizbrisiv trag, nakon nekoliko uspešnih godina igranja u zemlji izlazećeg sunca. Za reprezantaciju je odigrao 84 utakmice, debitovao je za nacionalni tim 1984. u Francuskoj. Učesnik je Svetskog Prvenstva 1990. godine u Italiji i Francuskoj 1998. kao i Evropskog Prvenstva 2000. u Holandiji i Belgiji. Po završetku igračke karijere bio je predsednik Fudbalskog Saveza Jugoslavije, a od jula 2005. je predsednik F.K. Crvena Zvezda. Oženjen je i ima troje dece.

Piksi važi za jednog od najomiljenijih srpskih igrača svih vremena, i dan-danas se pamte njegova dva gola u osmini finala Mundijala u Italiji 1990. kada je sahranio favorizovane Špance (pogotovo fintu kod drugog gola kada je poslao španskog odbrambenog igrača po burek). U Nagoji, gde je igrao, smatraju ga živom legendom (tamo mu je saigrač bio Geri Lineker a trener Arsen Venger) zato ima svoj trg a jedna tribina stadiona nosi njegovo ime.

Foto: mundod.lavoz.com.ar