Magazin

Destinacije u Srbiji koje treba da posetite ako do sada niste

uvac

Smeštena u srcu Balkana, Srbija je zemlja žive tradicije, duge istorije i nasleđa. Njen reljef, flora i fauna su raznoliki i bogati, a svaki deo zemlje krije po neko kulturno-istorijsko i prirodno blago. Srbija je poznata po svojoj gostoprimljivosti i vrhunskoj lokalnoj kuhinji.

Srbija nudi veliki izbor destinacija za kvalitetan odmor, kraće pukovanje, vikend avanturu ili izlet. Bilo da ste njen stanovnik ili putnik iz dalekog kraja, ona ne prestaje da očarava.

Turizam u Srbiji je u porastu i sve veći broj posetilaca iz inostranstva rado obilazi spomenike kulture, gradove i manja mesta u Srbiji, a naročito njena prirodna bogatstva. U nastavku govorimo o najlepšim destinacijama u Srbiji koje treba da posetite, kao do sada niste.

Kanjon Uvca

Uvac predstavlja jedno od najvećih prirodnih bogatstava Srbije. Važi za predeo od izuzetnog značaja i svrstava se u prvu kategoriju po ovoj klasifikaciji. Reč je o rezervatu prirode smeštenom između planina Javor, Jadovnik, Zlatar, Murtenica i Čemernica.

Centralni deo rezervata po kom je i dobio ime čini reka Uvac sa svojim karakterističnim uklještenim meandrima. Zbog svoje neobičnosti i raskoši, kanjon Uvca bi mogao da bude proglašen za simbol prirodnih lepota Srbije.

Pored samog toka reke koji će svakog posteioca ostaviti bez daha, duž Uvca se prostire i vrlo bogat sistem pećina, u kojima su otkriveni izvanredni primerci pećinskog nakita. Sam pećinski sistem Uvca proteže se dužinom od čak 6000 metara.

U kanjonu Uvca nalaze se i lepa veštačka jezera: Sjenično jezero, Zlatarsko i Radoinjsko jezero. Turiste će svakako obradovati mogućnost nezaboravnog iskustva krstarenja samom rekom i jezerima.

Pored neopisivo atraktivnih meandara, pećina i jezera, uvački rezervat prirode je dom nekim od zaštićenih i retkih vrsta životinja. U ovom rezervatu živi veličanstveni beloglavi sup, ptica koja se nalazi pod striktnom zakonskom zaštitom.

Osim dragocenog beloglavog supa, Uvac nastanjuju i oreo belorepan, suri orao, mišar, zmijar, jastrebovi, sove, bela kanja i crni lešinar.

Uvački rezervat je dom i mnogim četvoronošcima, uključujući medvede, vukove, lisice, zečeve, kune, jazavce, divlje svinje i brojne druge vrste. Reku Uvac i njene pritoke nastanjuje više od 20 vrsta riba. Pored bogatog životinjskog sveta, Uvac je karakterističan i po endemskim biljnim vrstama.

Stara planina

Stara planina je veličanstveni planinski masiv koji se svojim najvećim delom proteže kroz današnju Bugarsku, a čiji se jedan kraj nalazi na jugoistoku Srbije i predstavlja jednu od najimpresivnijih planinskih destinacija u našoj zemlji.

Planina Balkan ili Hemus u antičkim i vizantijskim izvorima, Stara planina je zapravo masiv po kome je čitavo balkansko poluostrvo dobilo ime.

Danas je Stara planina jedna od najatraktivnijih destinacija za planinare, avanturiste, ljubitelje seoskog turizma, kao i poklonike zimskih sportova, pre svega skijaše.

Konfiguracija terena i još uvek prilično netaknuta priroda čine Staru planinu mestom koje će vas impresionirati na mnogo načina. Jedna od najvećih lepota ovog planinskog kraja svakako su njegovi brojni vodopadi, među kojima se nalaze i najviši u Srbiji.

Za entuzijaste i ljubitelje aktivnog odmora, a naročito planinarenja, na ovoj planini se nalazi nekoliko vodopada do kojih nije nimalo lako doći, no čija pojava ostavlja bez reči.

Do sada izmeren najviši vodopad u Srbiji, Kaluđerski skokovi, nalazi se na Staroj planini. Obrušava se sa čak 232 metra visine i nije lako dostupan. Takođe teško pristupačan je i drugi po visini vodopad u zemlji, Kopren.

Ukoliko niste vični planinarenju, onda svakako treba da posetite prelepi vodpad Tupavica, koji važi za najviše puta fotografisan vodopad u Srbiji. Potražite slike ovog bisera Stare planine i bez sumnje ćete i sami želeti da ga obiđete.

Divčibare na Maljenu

Zadržaćemo se u oblasti planinskog turizma, ali ćemo se uputiti u malo pitomije krajeve, na Divčibare. Premda mnogi misle da su Divčibare planina, zapravo je reč o visoravni i turističkom mestu u samom srcu planine Maljen.

Ukoliko do sada niste posetili Divčibare, pravi je trenutak da razmislite o tome – ovo planinsko odmaralište možete posetiti tokom cele godine.

Divčibare odlikuju izuzetno prijatna umerena planinska klima i visok kvalitet vazduha, čiji je lekoviti potencijal prepoznat još u ranom dvadesetom veku, a slobodno možemo reći da su za blagodeti maljenske klime znali još i vek ranije.

Na divčibarskom polju se ukrštaju tri velike vazdušne mase, što doprinosi veoma visokoj koncentraciji joda u vazduhu, a to ga čini neverovatno kvalitetnim i lekovitim.

Osim toga, Divčibare su većim delom godine osunčane i bez vetra, što boravak na ovoj destinaciji čini ugodnim čak i tokom snežne zimske sezone. Izvanredna i blaga planinska klima Divčibare čini izvrsnom destinacijom za decu.

Divčibare su pitomo mesto nadomak koga ćete naići na prirodne lepote nedirnute ljudskom rukom. Ovde nema mnogo gužve i buke, iako je turizam u porastu. Divčibare su savršene za miran odmor i aktivnosti u prirodi.

Tu su obeležene pešačke staze, fantastični vidikovci, staze za skijanje, žičara sa fenomenanom panoramom, opčinjavajući vodopad Skakalo i mnoge druge lepote.

Ono što će mnoge putnike obradovati jeste pristupačnost samog mesta autobusom ili privatnim prevozom, kao i razumne cene kada je reč o smeštaju, apartmanima, restoranima i drugim ugostiteljsko-turističkim sadržajima.

Palićko jezero

Sa lekovitih Divčibara selimo se na daleki sever naše zemlje, do Subotice i Palića. Ukoliko niste znali, jezero na Paliću je najveće prirodno jezero u našoj zemlji.

Palićko jezero ima lekovita svojstva za koja se znalo još u davna vremena. Turizam je na Paliću počeo još u devetnaestom veku kada je na obali jezera podignuta prva gostionica. Ona se kasnije razvila u banju i kupalište.

Na Palićkom jezeru možete se upoznati sa preko dvesta vrsta ptica, o kojima vas mogu obavestiti lokalni vodiči zaduženi za ture razgledanja i informisanja o živom svetu Palića. Nedaleko od jezera nalazi se i poznati palićki zoološki vrt.

Samo jezero je lepo uređeno. Tu su biciklističke staze, kupalište, mogućnosti za vožnju po samom jezeru i opuštajuće šetnje pokraj vode.

Ako već posećujete ovu regiju, svakako valja obići grad Suboticu, poznatu po nekim od najlepših primera secesionističke arhitekture. Subotica i njena okolina poznati su i po vinogradarstvu, te nemojte propustiti da probate i ukusna subotička vina.

Grad Subotica je od Palićkog jezera udaljen tek 8 km, te ih možete lako obići zajedno. Uopšte, sever Vojvodine je kulturološki veoma zanimljiva regija, budući da se u njoj susreću nasleđe i zaostavština mnogih ljudi i naroda koji su ovde živeli.

Pročitajte i...