Film

Dani poljskog filma

poljski-filmDomaća publika imaće priliku da se upozna sa „zahuktalim“ poljskim filmom na predstojećim Danima poljskog filma u Beogradu i Nišu. Biće prikazano 14 različitih ostvarenja među kojima se ističe „Soba samoubica“, prikaz posledica zavisnosti tinejdžera od virtuelnog sveta.

Manifestacija „Dani poljskog filma“ biće održana od 20. do 26. oktobra u Nišu, u organizaciji Ambasade Poljske u Srbiji i Kulturnog centra Beograda (KCB).

Program obuhvata sedam dugometražnih igranih i sedam kratkih animiranih filmova, različitih tema i žanrova, snimljenih u periodu od 2002. do 2011. godine.

To je samo deo kulturnih sadržaja koje Poljska priređuje tokom svog predsedavanja Evropskom unijom, rekle su na konferenciji za novinare u KCB sekretar poljske ambasade Agnješka Maršalek Gunja i specijalista za kulturu, nauku i informisanje Dagmara Luković.

One su podsetile da je poljska kinematografija do pre 20 godina bila dosta prisutna u svetu, pa i u Srbiji, zatim je nastao „mrak“, ali je sada, kako su ocenile, vreme za povratak na scenu.

Ovoga puta na otvaranju će biti prikazani animirani film Esterhazi Izabele Plučinjske i igrani Dan čudaka Mareka Koteriskog koji na smešan i gorak način daje satirični prikaz prosečnog Poljaka i savremenog života u Poljskoj.

Pažnju privlače i igrani film Soba samoubica Jana Komase, koji je proteklog leta dobio nagradu za režiju na festivalu na Paliću, a od animiranih Svitež, nagrađen na Beogradskom kratkom metru, inače nominovan za Oskara.

Na programu su i dva filma jednog od najboljih poljskih savremenih reditelja Jana Jakuba Kolskog – Venecija i Jasminum u kojima se na različite načine pokazuje snaga njegvog stila, magijskog realizma.

Poljska u poslednje vreme ima stabilnu produkciju od oko 40 igranih filmova godišnje, s tim da su česte koprodukcije, a prosečni budžet kreće se od milion do 1,5 miliona evra.

RTS