Francuski kulturni centar u Nišu

Dani Evropskog Filma

Dani evropskog filmaU organizacij Francuskog Kulturnog Centra, Evropske kuće, Niškog Kulturnog Centra i opštine Palilula od 7. do 9. maja 2010. Sala Niškog kulturnog centra. Ulaz slobodan

PETAK 07. MAJ
Film
19:00 BERLIN JE U NEMAČKOJ (Berlin is in Germany) 2001, Nemačka, 93′
Režija: Hanes Šter
Godina 2001: posle jedanaestogodišnje robije Istočnoberlinčanin Martin Šulc biva otpušten iz zatvora. Promenu i pad zida pratio je preko televizije. Sada stoji tu, sa 800 istočnonemačkih maraka u džepu, valutom koja više ne važi, u novoj slobodi čija pravila igre ne poznaje. Njegova žena je u međuvremenu u vezi sa drugim, svog sina sreće po prvi put. Za Šulca je politička promena ujedno i lična.
Sa titlom na srpski jezik.

Film
21:00 PROSLAVA (Festen) 1998, Danska, 106′
Režija: Tomas Vinterberg
Helge slavi šezdeseti rodjendan. Njegova deca, dva sina i kćer, dolaze da zajedno sa njim to proslave. Druga kćer je nedavno počinila samoubistvo. Sin Kristijan drži govor u kome počinje da otkriva sve laži koje su članovi porodice godinama govorili jedni drugima. Proslava postaje nezaboravni vikend za sve!
Sa titlom na srpski jezik.

SUBOTA 08. MAJ

Film
17:00 DUŠKA (Duska) 2007, Holandija, 112′
Režija: Jos Stelling
Na putu, kad susrećeš druge ljude, nekad kažeš „… ako te put navede u moj grad, obavezno svrati kod mene“. Ali šta ako neki stranac to ozbiljno shvati i odjednom se pojavi ispred tvojih vrata? Bob, Holanđanin u četrdesetima, na filmskom festivalu u Rusiji daje svoju vizit kartu Duški, misleći da ga nikada više u životu neće videti. Ali jedan dan Duška zvoni na vrata kod Boba.
Sa titlom na engleski jezik.

Film
19:00 MALI JERUSALIM (La Petite Jérusalem) 2005, Francuska, 96′
Režija: Karin Albu
Mali Jerusalim je pariska četvrt u predgrađu Sarsel, koji je dobio ime po jevrejskim doseljenicima. Osamnaestogodišnja Lora je rastrzana između verskog vaspitanja i studija filozofije kojima se predaje strastveno i pružaju joj drugu sliku sveta. Dok njena sestra Matilda pokušava da oživi svoj brak, Lora se prepušta prvim ljubavnim osećanjima. Žudnja sa kojom se suočavaju promeniće njihove stavove.
Sa titlom na srpski jezik.

Film
21:00 PAŠNJACI NA BETONU (Pásla kone na betóne) 1982, Slovačka, 82′
Režija: Štefan Uher
Porodična saga u malom selu na jugu Slovačke. Pavlinka, lepa plavuša, upoznaje vojnika. Iako je njihova ljubav prava, sudbina ih razdvaja. Ovaj film vodi gledaoca na jedno nostalgično, tragi-komično putovanje u sovjetsko vreme i začinjen je slovačkom tradicijom i mentalitetom.
Sa titlom na engleski jezik.

NEDELJA 09. MAJ

Film
16:30 BUDITE DOBRI AKO MOŽETE (State buoni se potete) 1983, Italija, 149′
Režija: Luidji Manji
Katolički sveštenik Filip Neri, uspeva da, svojom blagošću, napuštenu decu iz sirotišta i beskućnike izvede na put i približi im hrišćanska načela, ne koristeći strogi jezuitski pristup. Za svoja dobra dela proglašen je za sveca. Radnja se odvija u XVI veku ali tretira uvek aktuelnu temu krize sistema vrednosti, iskušenja koja stoje pred mladim ljudima i nepravde na koje nailaze.
Sa titlom na srpski jezik.

Film
19:00 SVET JE VELIKI I SPASENJE JE IZA UGLA (Светът е голям и спасение дебне отвсякъде) 2007, Bugarska, 105′
Režija: Stefan Komandarev
To je priča o mladiću Saši koji doživljava saobraćajnu nesreću. Roditelji ginu, a on ostaje u nemačkoj bolnici gde pokušavaju da ga izleče od amnezije. Njegov deda stiže iz Bugarske i njih dvojica na biciklu kreću na put Sašinog ozdravljenja koji vodi u bugarski zavičaj.
Sa titlom na srpski jezik.

Film
21:00 ISLEDNIK (A Nyomozó) 2008, Madjarska, 110′
Režija: Gigor Attila
Tiboru Malkavu jedini živi rod je njegova majka. On prihvata da ubije jednog stranca, Ferenca Sirmaija, da bi spasao svoju majku. Sledećeg dana medjutim Tibor Malkav dobija pismo od Ferenca Sirmaija…
Sa titlom na srpski jezik.