Kulturna dešavanja

Dani austrijskog filma

filmska-trakaDani austrijskog filma u Nišu se održavaju od 25. do 30. aprila u Kupina bioskopu.
Otvaranje je zakazano za četvrtak 25. april u 21 sat u bioskopu Kupina, a organizatori najavljuju da će otvaranju prisustvovati direktor Austrijskog kulturnog centra Nikolaus Keleri selektor Dana austriskog filma Nebojša Popović.

Ulaz za sve projekcije je 150 dinara.

Program:

25.4. četvrtak u 21 sat – „Moj najbolji neprijatelj“, sala 2
Najnoviji film jednog od najpoznatiji austrijskih reditelja Volfganga Murnbergera rađen je po romanu Paula Hengea i u skladu sa rediteljevim opusom: to je crna i bolna komedija ovog puta o antisemitizmu u Austriji tokom Hitlerove vladavine.

Protagonista je Viktor Kaufman, sin čuvenog bečkog trgovca umetničkim delima. Dolaskom nacista na vlast, njegov najbolji prijatelj, služavkin sin, Rudi Šmekal, postaje Kaufmanov neprijatelj koji opijen vlašću i mogućnošću da bude neko i nešto, želi da mu oduzme sve: kuću, verenicu i Mikelanđelov crtež za kojim nacisti tragaju.

U tom trouglu nastaju glavni nesporazumi pomoću kojih će Murnberger mudro i upečatljivom lakoćom ispričati teške priče iz prošlodsti.

26.4. petak u 21 sat – „Disanje“, sala 2
Roman Kogler, star 19 godina, služi kaznu u vaspitno-popravnom domu. Na polovini odslužene kazne mogao bi da izađe uslovno, ali su mu šanse male jer nema porodicu i čini se da nije sposoban da se uklopi u društvo.

Nakon mnogo neuspešnih pokušaja, Roman dobija probni posao u opštinskoj mrtvačnici u Beču. Jednog dana,nalazi mrvtu ženu koja se preziva kao on. Iako se ubrzo ispostavi da mu ona nije majka, Roman prvi put u životu dopušta da ga prošlost obuzme i počinje da traga za svojom majkom.

27.4. subota u 21 sat – „Sve nevidljive stvari“, sala 2
Uzbudljiv, znalački napisan i režiran film o odnosima roditelja i dece. I jednima i drugima je teško da nadju pravu meru u sopstvenim životima i zato im je još teže da uspostave komunikaciju i ravnotežu u međusobnim odnosima.

Signali koje šalju jedni drugima gube se u zaglušujućoj praznini života koji vode. Sve će možda biti bolje, ali ništa neće biti dobro – rezime je nekoliko životnih priča kroz koje Jakob M.Erva daje precizan portret savremenog zapadnoevropskog društva.

28.4. nedelja u 19 sati – „Falsifikatori“, sala 2
Ovo je istinita priča o Salomonu Soroviču, likovnom umetniku, boemu i najpoznatijem evropskom falsifikatoru, koga 1939.godine nacisti hapse u Berlinu i šalju u Mathauzen, a zatim u aprilu 1945. godine u Saksenhauzen gde mu naređuju da se sa odabranom grupom zatvorenika uključi u „Operaciju Bernhard“ .

Cilj je bio da se gomile lažnih novčanica naprave i ubace na englesko i američko tržište da bi se destabilizovala privreda ovih zemalja i preokrenuo tok rata. Falsifikatorima se nude i nešto lakši uslovi boravka u logoru u kome s druge strane ograde svakog dana stradaju desetine nedužnih. Zato je ovaj film mnogo više od priče o falsifikovanju novca.

29.4. ponedeljak u 18 sati – „Tvoja lepota ne znači ništa“, sala 1
Ovaj film o pokušaju kurdskih imigranata da se integrišu u austrijsko društvo, ispričana je iz srca Vejsela, dvanaestogodišnjeg dečaka kroz čiju se dušu prelama kompletna porodična drama.

Njegov otac je bivši kurdski vojnik koji ne može da se uklopi u drugi život, stariji brat se previše odao blagodetima azila i kreće stranputicom, dok majka Turkinja teško podnosi sukobe u porodici. U svemu tome Vejsel se zaljubljuje u Anu koja je u Austriju došla sa naših prostora i zbog ljubavi odlučuje da nauči nemački.

30.4. Utorak u 18 sati – „Falko“, sala 1
Ovo je film o životu velike austrijske i svetske muzičke zvezde,Johana Helcela, poznatijeg pod nazivom Falko. Pratimo ga od početka karijere kada je biio član bečke grupe „Drahdiwaberl“ pa do solo karijere i prvog velikog uspeha sa numerom „Der Kommissar“ i svetskog hita „Rock Me Amadeus“ koja je bila na prvom mestu američkih i svih drugih relevantnih svetskih top lista. Upoznaćemo i njegovu privatnu stranu punu nesigurnosti, ekscesa, alkohola, droge i žena. Zapaženu ulogu u filmu odigrala je muzička diva Grejs Džons.

Pročitajte i...