Niške vesti

Dan Roma u Nišu

U susret Svetskom danu Roma, rukovodstvo Gradske opštine Palilula i multidisciplinarni mobilni timovi, koji realizuju opštinski projekat „Jačanje opštinskih kapaciteta za unapređenje kvaliteta života socijalno ranjivih grupa“, u okviru programa EXCHANGE 3, obišlo je više porodica ove nacionalne manjine u naseljima opštine :“Pasi Poljana“ i „Crvena Zvezda“.

dan-roma

Opština Palilula veoma odgovorno radi na integraciji Roma u društvu – rekao je predsednik prof.dr Igor Novaković. Činimo sve, u granicama naših nadležnosti, da pomognemo u ostvarivanju zdravstvene zaštite ovog stanovništva, školovanju romske dece, rešavanju problema stanovanja, uklanjanju predrasuda prilikom zapošljavanja i diskriminacije po bilo kom osnovu. Evo, u okviru ovog projekta, koji finansira Evropska unija, mnogo smo bliži romskoj populaciji i mislim da polako stičemo međusobno poverenje.

Obilazak romske mahale na „Crvenoj Zvezdi“, ostavio je na sve prisutne gorak utisak. Kao da se u ovom niškom naselju život odvija u prošlom veku, na deponiji u uslovima nedostojnog čoveka. Bez vodovodne mreže i kanalizacije, često i bez struje koja je „slabog“ napona, ovde žive u pravom smislu «socijalni slučajevi». I pored pomoći Grada i opštine Palilula ovaj problem se po oceni prisutnih mora rešiti sistemski.

Goran Mitev je težak inavil. Dane provodi u invalidskim kolicima, koja je skoro dobio i uz televizijski program koji mu je prozor u svet. Ima tri sina i jednu ćerku, i sa suprugom, koja sakuplja odbačene stvari u kontejnerima, žive od tuđe nege i pomoći koja iznosi 7.400 dinara, Nema zdravstvenu knjižicu ni ličnu kartu. Pravnik iz mobilnog tima projekta Palilule već mu pomaže da dobije izvod iz matične knjige rođenih, što ne ide brzo jer je Goran rođen u Makedoniji. Tu su i lekari, mere krvi pritisak, šećer u krvi. Zbunjeni su i domaćini i gosti. Predsednik Novaković traži od mobilnog tima da se nađe rešenje oko nabavke građevinskog materijala-cementa i peska za popravku sobe i mogućnost pristupa objektu primeren osobama u invalidskim kolicima.

Sledeća porodica, koja je dobila prioritet u ovoj poseti i pomoći opštine je porodica samohrane majke Rabije Jašarević. Ova 36 godišnja romkinja, teško je obolela i trenutno je na hemoterapiji. Ima osmoro dece koja nemaju zdravstvene knjižice i prima materijalno obezbeđenje od 10.000 dinara. I ovde je Mobilni tim, nakon medicinske intervencije, pružio odgovarajuće informacije kako bi Rabija ostvarila pravo na dečji dodatak i jednokratnu novčanu pomoć a deca dobila zdravstvenu zaštitu. Pomoć u životnim namirnicama i higijenskim sredstvima, koju je obezbedila opština Palilula, obradovala je sve ukućane. Po završetku posete, ova samohrana majka je opštinskim kolima vraćena na dalji medicinski tretman u Knez Selo.

Potrebe ove kategorije stanovnika davno su prerasle okvire projekta. Osnovni problem romskog naselja u «Crvena zvezda» je što je nastalo na privatnom zemljištu Ciglane. Zato je izuzetno teško trajno rešiti priključak na vodovodnu i kanalizacionu mrežu. Slični problemi „socijalno ranjivih grupa“, postoje i u drugim delovima opštine Palilula- kaže Miloš Stojadinović, menaxer projekta. Oni se ne mogu rešiti u ovoj fazi projekta.

Uprkos činjenici da se problemima Roma već nekoliko decenija bave brojne svetske vladine i međunarodne organizacije, kao i institucije i političari, njihov ekonomski, politički i društveni položaj nije se značajnije poboljšao u prvoj deceniji novog milenijuma. I dalje, većina porodica romske populacije živi u nehigijenskim uslovima, na periferijama i neurbanizovanim naseljima-rekao je predsednik opštine, prof.dr Igor Novaković. U Srbiji, prema popisu iz 2002. godine, ima oko 110.000 Roma, ali procene stručnjaka govore da ih je između 400.000 i 700.000. Po ovom popisu, prema nacionalnoj ili etničkoj pripadnosti, u Gradskoj opštini Palilula evidentirano je 3.435 pripadnika romske populacije, mada je ovaj broj znato veći usled doseljavanja porodica sa Kosova i povratkom većih grupa iz zemalja Evrope unije.

Dosad smo obišli više od hiljadu ljudi, u više od deset naselja, kojima pokušavamo da pružimo osnovnu medicinsku, socijalnu, pravnu i psihološku podršku. Do kraja projekta obići ćemo čitavu opštinu. Očekujemo da će Delegacija Evropske komisije u Srbiji predložiti da se naš projekat nastavi i nakon ovog ciklusa-kaže predsednik opštine. Imamo najave da bi on mogao biti pilot projekat za sve ostale projekte socijalne zaštite na nivou opština.

Niška opština Palilula već godinama spada u deset najsiromašnijih opština u Srbiji. Potvrdili su to i najnoviji podaci Republičkog zavoda za statistiku prema kojima je prosečna februarska plata u ovoj opštini samo 21.762 dinara, dok je republički prosek skoro dva i po puta veći (49.394). Socijalno-ugroženi stanovnici Palilule mogu dobiti potrebne informacije o korišćenju besplatnih usluga mobilnih timova projekta na telefon 018/ 244-587 ili u svojim mesnim kacelarijama. Rukovodstvo ove gradske opštine u Nišu očekuje da će se u saradnji sa partnerom na projektu, Centrom za socijalni rad „Sveti Sava“ u Nišu i bugarskom opštinom Ćustendil, značajno poboljšati kvalitet života socijalno ranjivih grupa u Paliluli. (Foto i tekst:Dragan Vidojković)

Pročitajte i...