Niške vesti

Dan Evrope

dani-evropskog-filma-otvaraFoto izložbu „Niš na evropskom putu“ i drugu po redu, filmsku manifestaciju „Dani evropskog filma“, koje su organizovane povodom obeležavanja Dana Evrope-Dana pobede nad fašizmom, otvorio je u Niškom kulturnom centru, prof.dr Igor Novaković, predsednik Gradske opštine Palilula. On je izrazio zadovoljtvo što se ovi događaji u kulturi održavaju pod pokroviteljstvom i na teritoriji opštine Palilula, koja je kao organizacija lokalne samouprave jasno u svojim strategijama razvoja definisala svoj evropski put razvoja. „Etnički i verski opština Palilula je heterogeno područije na čijoj teritoriji živi više od 15 nacionalnih zajednica-nacionalnih manjina. Oni žive u međusobnom uvažavanju i toleranciji.“ Predsednik Novaković je posebno zahvalio svojim kolegama, predsednicima opština Medijana i Pantelej što su podržali organizatore događaja: Francuski institut u Nišu, Niški kulturni centar i Media centar Niš.

Ovim povodom, najuspešnijim učesnicima foto konkursa „Niš na evropskom putu“, koji je raspisao Medijski istraživački centar, po odluci stručnog žirija u sastavu Saša Đorđević (fotoreporter agencije Beta), Dušan Mitić Car (fotoreporter Večernjih novosti) i Julijana Nikolova (fotoreporter agencija Sofija pres iz Bugarske) i žirija publika, koja je glasao na sajtu, dodeljene su vredne nagrade.

Prvu nagradu, četvorodnevni boravak u Rimu osvojila je fotografija „Patience“ autora Aleksandar Z. Dimitrijevića. Nagradu je uručio Dragoslav Ćirković, predsednik Gradske opštine Medijana. Fotografije Marine Krstić i Nevene Ćirić, „Kucnuo je čas“ i „Odlučno napred“, osvojile su drugu i treću nagradu. Nagradu digitalni foto ram autorkama je uručio Slaviša Dinić a komplet karata za Filmske susrete 2011, Srđan Savić, direktor Niškog kulturnog centra. Nagradu Medijsko-istraživačkog centra, besplatnu obuku u školi podvodne fotografije, osvojio je Branislav Ignjatović za fotografiju „Slavna prošlost i nada u novu budućnost“ koja je dobila 15.751 glas.

franc01 franc02 franc03

Otvaranju izložbe i uručenju nagrada prisustvovali su regionalni ataše za saradnju sa medijima ambasade Francuske u Srbiji Mišel Vilfer (Michel Willefert), počasni konzuli Francuske, Slovačke i Mađarske u Nišu kao i organizatori i učesnici konkursa.

Pročitajte i...