Kulturna dešavanja

Dan borbe protiv fašizma

antifasAntifašistički kolektiv grada Niša, koji čine aktivisti i aktivistkinje organizacija civilnog društva: Odbor za ljudska prava, Centar lokalne demokratije – LDA, Centar za razvoj civilnih resursa, Centar za devojke i Ženski prostor, i ove godine višednevnom Antifašističkom akcijom, od 9. novembra do 16. novembra, obeležavaju Međunarodni dan borbe protiv fašizma, 9. novembar*.

U sklopu ove akcije biće organizovano:

9. 11. 2012.
• 12:00h – 14:30h, Hol gradske kuće u Nišu – Okrugli sto JAVNI FORUM – DISKRIMINACIJA U SRBIJI u organizaciji Civil Rights Defenders, Mreže Odbora za ljudska prava u Srbiji CHRIS i Antifašističkog kolektiva grada Niša. Cilj skupa je otvaranje dijaloga o problemima koji su posledica diskriminacije romske nacionalne manjine u lokalnoj zajednici, te o mogućnostima prevazilaženja ovih problema na temelju postojeće zakonske regulative i međunarodnih standarda zaštite ljudskih prava.

• 14:30h, Trg kralja Milana, Ulična akcija ANTIFAŠIZAM – MOJ IZBOR!

• 18:00h, Sala NKC-a, u okviru Antifašističkih studija, Ženski prostor organizuje projekciju filma „POGREŠNA REČ – Odšteta Romima i Sintijima u Nemačkoj“ i diskusiju sa gošćom Renom Redle, umetnicom, novinarkom i inicijatorkom multimedijalnog projekta Poseta Starom sajmištu.**

16. 11. 2012.
• Radionica za mlade LJUDSKA PRAVA I TOLERANCIJA u realizaciji aktivista/kinja i volontera/ki LDA i CRCR
• 18:00h, Sala SKC-a, Predavanje u okviru Antifašističkih studija: istoričarka i profesorka Olivera Milosavljević govori o FAŠIZMU I ISTORIJSKOM REVIZIONIZMU U SRBIJI. U izlaganju će biti reči o savremenom fenomenu istorijskog revizionizma u Srbiji koji je gotovo celokupan usmeren na „reviziju“ Drugog svetskog rata i posredno, fašističke ideologije. Biće dat pokušaj odgovora na pitanja, zašto je u celokupnoj modernoj istoriji poslednja dva veka, upravo istorija fašizma (i kao ideologije i kao prakse), iako naučno najutemeljenije obrađena, naglo, sa društvenom tranzicijom, postala sporna i podvrgnuta „reviziji“.

Osim toga, tokom nedelje Niške antifašističke akcije u saradnji sa GO Crveni krst biće organizovana i akcija uklanjanja rasističkih, fašističkih i neonacističkih grafita sa keja na Nišavi.

Niš grad bogate slobodarske i antifašističke tradicije, a imajući u vidu i činjenicu da je i sam u prethodnim periodima dosta stradao pod naletima fašističke agresije Niškom antifašističkom akcijom želimo da pošaljemo jasnu poruku našim sugrađanima da je Niš grad negovanja slobode, različitosti i ljudskih prava, i da ispadi nacističkih, neonacističkih i profašističkih grupa, koje, nažalost, deluju i u našem gradu, neće biti tolerisani.

Pročitajte i...