Film

Ciklus filmova Wim Wendersa

vim-vendersFilmske projekcije
16-21.05.2011.
NKC i Gete institut Beograd
Mala sala NKC-a (slobodan ulaz)
Četrnaestog avgusta 2010. godine Vim Venders je napunio 65 godina života. Kao jedan od najvećih reformatora i inovatora evropskog filma, postao je svojevrsni nemački brend, koji je obeležio nemačku, ne samo filmsku, kulturu.

Ponedeljak, 16.5. u 19.00
Alisa u gradovima (110′)
Uloge: Ridiger Fogler, Jela Rotlender, Liza Krojcer
Filip Vinter je nemački književnik koji putuje po Americi sa ciljem da napiše knjigu. Na aerodromu u Njujorku saznaje da su svi letovi za Nemačku otkazani. Upoznaje mladu Nemicu Lizu i njenu kćer Alisu i odlučuje da zajedno sa njima ide za Nemačku preko Amsterdama. Sledećeg dana Filip se budi u hotelskoj sobi i pronalazi Lizinu poruku, u kojoj mu objašnjava, da je morala da ode i da mu poverava svoju kćerku, koju bi on trebalo da povede u Evropu. Međutim, kada se Liza po obećanju ne pojavljuje u Amsterdamu, počinje potraga za Alisinom bakom u Nemačkoj, za koju uopšte ne znaju u kom gradu živi. Dok njih dvoje u potrazi za Alisinom bakom putuju, između njih se razvija prijateljstvo.

Ponedeljak, 16.5. u 21.00
Stanje stvari (120′)
Uloge: Izabel Vajngarten, Rebeka Poli, Džefri Kajm
Članovi filmske ekipe zaglavljeni su u jednom hotelu na periferiji Lisabona, jer je producent ukinuo sva sredstva koja su im potrebna za nastavak snimanja filma. Kako dani prolaze, postaju melanholični, zbližavanju se kao prava porodica, vole se i svađaju. Reditelj Fridrih kreće za Holivud kako bi pronašao producenta. Tamo saznaje da je snimanje finansirala mafija koja nije zadovoljna snimljenim materijalom I da je dat nalog za ubistvo producenta, koji se nalazi u bekstvu. Režiser se vraća u Lisabon, kako bi ostalim članovima filmske ekipe objasnio stanje stvari.

Utorak, 17.5. u 19.00
Skarletno slovo (90′)
Uloge: Senta Berger, Hans-Kristijan Bah, Lu Kastel
U 17 veku u Salemu, mladu Hester Prin, stavljaju na stub srama i primoravaju je da nosi skarletno slovo „A“, jer je preljubnica i nosi u sebi vanbračno dete. Čitavih sedam godina odbija da otkrije ime detetovog oca. Kada se u selu pojavljuje stariji i energičan stranac, Hester ga prepoznaje kao svog izgubljenog muža. On se predstavlja kao doktor Čilingvort, koji motri na svaki njen korak, kako bi otkrio identitet njenog ljubavnika. Počinje da sumnja u Dimsdejla, mladog sveštenika, i između ove dvojice počinje da se rađa neprijateljstvo. Čilingvort počinje da pritiska Dimsdejla, koji popušta. U Salemu uplovljava brod, koji za Heder predstavlja mogućnost bekstva – za sebe, svoju kćer i svog ljubavnika. Međutim, pitanje je da li sveštenik uopšte želi da pođe sa njom?

Utorak, 17.5. u 21.00
Braća Skaldanovski (79′)
Uloge: Nadin Bitner, Kristof Merg, Oto Kunle, Udo Kir
Vim Venders je ovaj film snimio zajedno sa apsolventima Filmske akademije u Minhenu. On prikazuje početke bioskopa u Berlinu, gde su braća Skladanovski istovremeno kad i braća Limijer u Francuskoj i Edison u Americi konstruisali projektor, tzv. „bioskop“. Oni su zajedno izmislili „pokretne slike“ na njihov jednostavan, poetičan, privlačan i netipično nemački način. Film počinje pre 100 godina i završava se u sadašnjosti, 1996. sa ćerkom Maksa Skladanovskog Lusi, koja se još dobro seća svoga oca i ranih početaka bioskopa. Film je uglavnom snimljen starom kamerom na navijanje iz 20-ih godina. Nemi film, snimljen u najboljem slepstik maniru.

Sreda, 18.5. u 21.00
Nebo nad Berlinom (87′)
Uloge: Bruno Ganc, Solveij Domarten, Oto Zander
Jedan od anđela koji pruža utehu stanovnicima Berlina, oseća potrebu da kao čovek oseti život i ulazi u sferu zemaljskog, doživljava ljubav, čežnju, smrtnost. Verovatno najveći filmski uspeh Vima Vendersa predstavlja poruku ljubavi upućenu smislenosti, razmišljanje o ograničenosti ovozemaljskog bivstvovanja i posveta „mitu Berlin“. Crno-bele umetničke sekvence snimljene 1986. prikazuju Berlin koga karakterišu ožiljci od rata i razne od podele.

Četvrtak, 19.5. u 19.00
Američki prijatelj (123′)
Uloge: Bruno Ganc, Denis Hoper, Liza Krojcer
Tom Ripli sklapa dogovor sa falsifikatorom umetničkih dela koji bi trebalo da mu donese dobit. Međutim, kada ga mafija angažuje da izvrši ubistvo, kako bi se izvukao, predlaže svojim nalogodavcima da angažuju Cimermana, koji se bavi izradom ramova za slike. Zimerman koji boluje od leukemije i zna da mu nema spasa, iako želi da svoju porodicu finansijski osigura, nije spreman za svet u kome vladaju košmari, prevarantske veze i kriminal.

Četvrtak, 19.5. 21.00
Hotelska soba 666 (45′)
Dokumentarni film „Hotelska soba 666“ nastao je za vreme Filmskog festivala u Kanu. Vim Venders je pozvao Žan Lik Godara, Vernera Hercoga, Rajnera Vernera Fasbindera, Stivena Spilberga, Mikelanđela Antonionija i ostale u svoju hotelsku sobu i zamolio ih da odgovore na pitanje na koji način televizija i video menjaju gledalačke navike i da li bioskop uopšte ima budućnost.

Petak, 20.5. u 19.00
Lisabonska priča (105′)
Uloge: Ridiger Fogler, Patrik Bahau, Vasko Sekveira
Režiser Monro ne uspeva pri pokušaju da snimi nemi crno-beli film o Lisabonu i poziva svog prijatelja Filipa Vintera da mu pomogne. Ovaj, međutim, stiže prekasno i zatiče samo započet film. Monro je nestao, a Vinter, fasciniran gradom i portugalskom pevačicom odlučuje da čeka svog prijatelja i da na sopstvenu ruku potraži odgovarajuće šumove za film.

Petak, 20.5. u 21.00
Kraljevi puta (175′)
Uloge: Ridiger Fogler, Hans Cišler,
Majstor za popravljanje projektora Bruno, putuje kroz gradiće duž granice između istočne i Zapadne Nemačke, u potrazi za poslom posećujući propale bioskopske sale. Posle saobraćajne nesreće upoznaje depresivnog Roberta, koji mu se na ovom putovanju priključuje. Robert, kome se brak upravo raspao, dobija novu nadu i zajedno nastavljaju putovanje. Usput reditelj komentariše raspad društva upoređujući ga sa propalim bioskopskim salama, koje su ili zatvorene ili organizuju samo projekcije porno filmova. Hans Cišler, koji igra Bruna, jedan je od najeminentnijih nemačkih filmskih kritičara.

Subota, 21.5. u 19.00
Kad prošlost zakuca (118′)
Uloge: Sem Šepard, Džesika Lang, Tim Rot
Holivudska zvezda Hauard Spens imao je i boljih trenutaka u svom života. Danas živi jedino od nekadašnje slave. Nakon još jedne noći provedene u pijanstvu, jednog jutra nestaje sa snimanja vesterna i odlazi na konju, kao jedan od junaka kojeg je igrao čitavog svog života. Nakon toga saznaje da ima dete o kome ništa nije znao, što mu izgleda kao tračak nade. Možda njegov život ipak nije bio potpuno besmislen, možda negde ipak postoji neko mesto gde pripada. Tako se on daje u potragu za svojim sinom ili ćerkom i otkriva drugačiji život.

Subota, 21.5. u 21.00
Pariz, Teksas (147′)
Uloge: Hari Din Stenton, Nastasja Kinski, Din Stokvel, Hanter Karson
Travis je potpuno slomljen neuspehom svoga braka i nakon toga gubi mu se svaki trag. Posle četiri godine on se iznenada ponovo pojavljuje u južnom delu Teksasa, u početku smeten i bez reči, a kasnije sa polaganim povratkom pamćenja i moći govora. U međuvremenu, njegov sedmogodišnji sin Hanter živi sa Travisovim bratom i njegovom ženom u Los Anđelesu. Otac i sin zajednički kreću u Hjuston, u državi Teksas, u potrazi za Hanterovom majkom.

Biografija
Vim Venders je rođen 14. avgusta 1945. u Diseldorfu kao Vilhelm Ernst Venders. Kao šestogodišnjak je od roditelja na poklon dobio stari ručni kinoprojektor i uz njega stare filmove sa Čarli Čaplinom i Basterom Kitonom u glavnoj ulozi. Sa deset godina već je više desetina puta pogledao svaki od tih filmova. Kasnije, u svojoj mladosti, bio je fasciniran američkom kulturom, naročito filmovima i rok muzikom. Sa 18 godina prvo je počeo da studira medicinu u Minhenu a kasnije filozofiju i sociologiju u Diseldorfu. Nakon toga prekida svoje studije da bi se usredsredio na slikarstvo, i to akvarel, što je i bio razlog da se preseli u Pariz. U Parizu radi kao graver u jednom ateljeu na Monmartru i svako veče ide u bioskop u Francusku kinoteku kojom je tada upravljao legendarni Anri Langoa, kome Venders kasnije posvećuje film Američki prijatelj.

Za godinu dana Venders u Parizu uspeva da odgleda više od hiljadu filmova, pre svega vesterne i američke komedije. U Nemačku se vraća 1967. i počinje intenzivnije da se bavi filmom. U Minhenu studira na Minhenskoj akademiji za film i televiziju i redovno piše kritike za specijalizovani časopis i dnevne novine Sidojče Cajtung. U to vreme počinje i da snima kratke filmove koji su jedan deo „Minhenske škole“ i istovremeno ulazak u „Novi nemački film“. Svoj debi kao režiser ostvaruje 1970. filmom Summer in the City, što predstavlja i početak njegove uspešne karijere koja 1981. biva krunisana Zlatnim lavom za film Stanje stvari. Slede zatim Zlatna palma u Kanu 1984. za film Pariz, Teksas, Nagrada za najbolju režiju 1987. za film Nebo nad Berlinom i mnoge druge internacionalne nagrade i priznanja. Godine 1989. Venders je dobio titulu počasnog doktora Sorbone.

Pročitajte i...