Niške vesti

Ćele-kula na virtuelni način

cele-kulaU neposrednoj blizini Ćele-kule u Nišu Narodni muzej postavio je virtuelnu prezentaciju tog spomenika, Bitke na Čegru i drugih događaja iz Prvog srpskog ustanka, za koji je spomenik vezan. Ova stalna virtuelna izložba sastoji se od osam monitora na kojima je više od 200 fotografija, crteža, mapa i umetničkih slika, uz objašnjenja na srpskom i engleskom jeziku.

Autor prezentacije Marina Vlaisavljević kaže da ovakva izložba, smeštena u prostoru nekadašnje suvenirnice, uz pomoć savremene vizuelne tehnike i uz tekst na srpskom i engleskom jeziku, može da pomogne i domaćim i stranim turistima da bliže upoznaju istoriju i deo srpskog etnosa. Direktor Narodnog muzeja u Nišu Slaviša Popović dodaje da Muzej osim čuvanja blaga nastoji i da ga što je moguće bolje prezentuje. On dodaje da je virtuelna prezentacija u kompleksu Ćele-kula ogledni primer, a da u Narodnom muzeju nameravaju da organizuju slične postavke vezane i za druge spomenike kulture Niša i okoline. Izradu virtuelne prezentacije kao stalne postavke finansiralo je Ministarstvo kulture sa 189.000 dinara.

Ćele-kula je, inače, jedinstven spomenik i u svetskim razmerama. Podignuta je nakon srpsko-turske bitke na brdu Čegar kod Niša 1809, kada je vojvoda Stevan Sinđelić, uvidevši da neće moći da se suprotstavi brojnijim Turcima, digao brdo sa obe vojske u vazduh. U znak odmazde zbog takvog čina njeno zidanje naložio je Huršid paša, tadašnji turski zapovednik Niša, a kasnije veliki vezir. U Ćele-kulu tada su uzidane 952 lobanje poginulih srpskih ustanika, od kojih je danas ostalo samo 58.

Pročitajte i...