Niške vesti

Čas istorije na Bubnju

bubanj_copyGradska opština Palilula u saradnji sa organizacijama civilnog društva, Kancelarijom za mlade opštine Palilula, EKOpolis mrežom, po tradiciji i ove godine obeležiće, javnim časom istorije u Spomen parku „Bubanj“, Međunarodni dan borbe protiv fašizma i antisemitizma 9. novembra sa početkom u 11 časova.

Ovim povodom učesnike skupa, predstavnike organizacija civilnog društva, učenike i nastavnike osnovnih škola, pozdraviće:
• prof.dr Igor Novaković, predsednik Gradske opštine Palilula;
• Boban Mikić, član Veća Gradske opštine Palilula

O značaju obeležavanja ovog datuma i sećanja na žrtve fašističkog terora, javni čas istorije na Bubnju održaće
• prof. Rade Stanković

Međunarodni dan borbe protiv fašizma i antisemitizma -9.novembar, obeležava se širom sveta. Taj dan ustanovljen je u znak sećanja na žrtve Kristalne noći, kada je nasiljem na nemačkim ulicama i tragovima 9. novembra 1938. godine vlast Adolfa Hitlera počela pogrom Jevreja. Bio je to uvod u kasniji holokaust u kojem je do poraza nacističke Nemačke u Drugom svetskom ratu, za nepunih sedam godina, širom Evrope, masovnim ubistvima u koncentracionim logorima, likvidirano više miliona Jevreja, Roma i drugih naroda. Srbija, koja je u vreme Drugog svetskog rata izgubila više od milion građana, neguje sećanje na građane koji su likvidirani tokom nacističke okupacije. Samo u Nišu, u logoru na Crvenom krstu i na Bubnju, streljano je više desetina hiljada civila.

Pročitajte i...