Niške vesti

Čair umesto „Konstantina“

hala-cair I nakon izbacivanja Niša iz organizacije Evropskog prvenstva u rukometu 2012., jer još uvek nije započeta izgradnja nove sportske arene „Car Konstantin“, gradsko rukovodstvo Niša ne odustaje od borbe da bude domaćin jedne grupe koja bi se igrala u Nišu. Gradonačelnik Miloš Simonović saopštio je da Niš garantuje da će hala Čair nakon rekonstrukcije, zadovoljiti propise Međunarodne rukometne federacije (IHF) za održavanje ovog prvenstva i da su u toku radovi na rekonstrukciji čime će biti otklonjeni svi nedostaci, baš kao i u halama u Beogradu i Novom Sadu.

On je juče o tome razgovarao u ministarstvu sporta i RSS, ali ishod nije bio poznat do zaključenja ovog broja. Generalni sekretar RSS Božidar Đurković kaže da je doneta odluka o oduzimanju organizacije Nišu na osnovu pisma Evropske rukometne federacije (EHF), budući da Niš nije mogao da pruži dokaze da je započeta izgradnja nove hale.

– Komisija EHF-a je dva puta obilazila Niš i lepo im je rečeno da hala Čair ne zadovoljava uslove zbog veličine terena koji je manji od minimalno potrebnog i koji se ne može proširiti te da se mora izgraditi nova hala. Ne mogu da razumem to da smo dve, tri godine dobijali obećanja da će nova hala biti izgrađena, a da do danas izgrdanja nije počela. Da li se takmičenje u rekonstruisanoj hali Čair može održati, to može da odluči jedino EHF ako pristane da ponovo pošalje komisiju – navodi Đurković.

Simonović je saopštio da je projektom rekonstrukcije hale Čair predviđeno zadovoljavanje svih zahteva IHF i da će radovi biti gotovi do septembra 2011. godine.

-To se posebno odnosi na dimenzije spornog borilišta, na proširenje kapaciteta dvorane, formiranje VIP loža, pres centra, ventilaciju i klimatizaciju, kao i svih drugih uslova koje propisuje IHF – naveo je Simonović u otvorenom pismu čelnicima Ministarstva sporta i RSS.

U Nišu tvrde da ne postoji odgovornost grada vezano za izgradnju nove hale „Car Konstantin“ jer su sve učinili da radovi počnu, ali da od Vlade Srbije nisu dobili odgovor.

– Niš je po preporukama Ministarstva sporta i RSS učinio sve da u poslednje dve godine obezbedi uslove za izgradnju nove sportske hale na taj način što je opredelio lokaciju, uradio dva projekta kao i sredstva – dodaje Simonović, dok većnik Miodrag Radović tvrdi da do danas se ni jednog trenutka Nišu nije postavljao uslov da se za potrebe održavanja ovog prvenstva izgradi nova hala, već da se zadovolje potrebni uslovi, što se i čini rekonstrukcijom i adaptacijom hale „Čair“, tvrdi Radović.

Izvor: Blic

Pročitajte i...