Niške vesti

Čair će zablistati

novi-izgled-caira Vlada Srbije odobrila sredstva za izgradnju i rekonstrukciju fudbalskih stadiona. Kako prenosi „S media“, najviše para predviđeno je za rekonstrukciju niškog „Čaira“, čak 900 miliona dinara. Osim u Nišu, gradiće se i u Kruševcu, Čačku, Užicu i Novom Pazaru. Stadioni u ovim gradovima biće u potpunosti rekonstruisani prema standardima UEFA.

Radovi će se finansirati tako što će 10 odsto od ukupne vrednosti projekta uplatiti Vlada Srbije iz budžeta za 2010. i 2011. godinu. Deset odsto uplatiće predstavnici lokalne samouprave koja je podnela projekat, takođe iz budžeta za ove dve godine. Preostalih 80 odsto vrednosti projekta biće finansirano kreditima domaćih poslovnih banaka. Takva sredstva otplaćivaće Republika Srbija i jedinica lokalne samouprave u odnosu 50:50. Kredit je na pet godina, sa jednom godinom grejs perioda i kamatnom stopom koja je jednaka referentnoj kamatnoj stopi Narodne banke Srbije uvećanoj za 2,5 odsto.

Gradski stadion „Čair“ u Nišu izgrađen je 1963. godine i ima kapacitet od 14.000 mesta za sedenje ili 20.000 za stajanje. Ipak, zbor katastrofalnog stanja veći deo tribina nije dozvoljen za upotrebu.

Lista novih stadiona

Užice, stadion Slobode
220 miliona dinara (2,05 miliona evra)
Rekonstrukcija stadiona

Niš, stadion „Čair“
900 miliona dinara (8,4 miliona evra)
Rekonstrukcija i dogradnja stadiona

Čačak, stadion „Čačak“
260 miliona dinara (2,42 miliona evra)
Rekonstrukcija stadiona

Kruševac, stadion „Mladost“
150 miliona dinara (1,4 miliona evra)
Rekonstrukcija stadiona

Novi Pazar, stadion „Gradski“
200 miliona dinara (1,86 miliona evra)
Rekonstrukcija stadiona i izgradnja pomoćnog terena

Izvor: Južne Vesti

Pročitajte i...