Niške vesti

Brega dao novac za spomenik Šabanu

Šaban Bajramović Proslavljeni muzičar i kompozitor Goran Bregović održao je obećanje da će sa 3.000 evra učestvovati u finansiranju izgradnje spomenika Šabanu Bajramoviću koji će do 12. avgusta biti postavljen u centru Niša. Direktor internacionalnog džez festivala „Nišvil“ Ivan Blagojević potvrdio je za naš list da je sa Breginom producentskom kućom potpisan ugovor i da se svakog časa očekuje da novac legne na račun dobavljača materijala za izradu spomenika.

Bregović je prva i trenutno jedina javna ličnost koja je pristala da učestvuje u podizanju spomenika Šabanu Bajramoviću, za koji će biti potrebno 12.000 evra.
– Bregović je održao dato obećanje. Planiramo da ovih dana uputimo poziv ministru Rasimu Ljajiću i predsedniku Srbije Borisu Tadiću da se odreknu po jedne svoje plate u korist izgradnje spomenika. Ljajić se posebno angažovao oko obezbeđivanja penzije za Šabanovu udovicu Milicu Bajramović, a predsednik Tadić je bio jedini državnik koji se pojavio na Šabanovoj sahrani. Možda bi njihov pristanak motivisao i druge ministre i javne ličnosti da se uključe u akciju. Ideja je bila da spomenik kralju romske muzike podignu njegovi prijatelji, a ne da se finansira iz javnih budžeta. Stoga upućujemo još jedan apel Šabanovim prijateljima da se priključe akciji – kaže Blagojević.

On navodi da je poziv da se novčanom donacijom uključe u akciju podizanja spomenika upućen i savezu kompozitora SOKOJ, ali da potvrda još uvek nije stigla.

– Pokušavamo da stupimo u kontakt sa Emirom Kusturicom, a čekamo odgovor od Gorana Paskaljevića. Ako ne sakupimo dovoljno novca, uputićemo poziv odbornicima grada Niša i poslanicima Narodne skupštine Srbije da se odreknu po jedne dnevnice – kaže Blagojević.

Statua Šabana u bronzi biće visoka dva metra i biće postavljena na postament visine 90 centimetara u centru Niša, najkasnije do 12. avgusta kada počinje ovogodišnji „Nišvil“. Vajar Vlada Ašanin, koji je nedavno predstavio izgled spomenika, već je na osnovu novca koji će stići od Bregovića započeo pripreme za izradu spomenika.

Izvor: Blic