Intervju

Bratislav Mitrović

braca

Plastic Sunday

Posle dužeg posta po pitanju intevjua ukazala se potreba i prilika da porazgovaramo sa Bratislavom Mitrovićem, gitaristom jednog od trenutno najprespektivnijih niških bendova – Plastic Sunday.

Evo šta je Braca imao da podeli sa svima nama:

Ajd prvo od početka. Ko? Kad? Šta? Kako?
Šta ko, kad,šta i kako?

Dobro ajd ovako. Kad i kako se došlo do ideje za bend i da li je od početka bila ista postava kao i danas?
Ideja se rodila kod Milana Mitrovića (bubnjar i pevač) još pre 2 godine. A kako? To samo on zna. Postava nije bila ista kao i danas. Počeli smo kao trojka bez bas gitare a onda je aprila prošle godine Aleksandra Stanković zauzela mesto basiste u bendu i bend je tada počeo sa ozbiljnijim probama i svirkama. Nakon par svirki bend je napustio Vlada Milosavljević (gitara), usled čega bend nastavlja sa radom kao trojka uz česta gostovanja naših drugara (Mare iz the Combs, Maxa iz Repression Release, Icko iz Dž Dž) na svirkama. Ovim putem im se zahvaljujem(o) .

Zašto baš „Plastic Sunday“ a ne recimo…“Liquid Friday“?
Hah…pa recimo da je to umetnička sloboda, i da više volimo Velvet Underground od The Cure.

Od osnivanja benda do danas je prošlo preko dve godine. Za to vreme vi ste uspeli da nastupate i van Niša. Možda najbitniji su nastupi na Gitarijadi ali i u beogradskim klubovima „Akademija“ i „Žica“ koji su tamo jedni od eminentnijih. Kako je došlo do toga? Jel su oni vas zvali ili ste vi cimali njih?
Da,da… Gitarijada nam je bila 3. svirka i pošto je nastup dobro prošao (osvojena nagrada za najbolji scenski nastup, najlepšeg basistu i 2. mesto po glasovima publike) stupili smo u kontakt sa raznim bendovima iz Bg-a i okoline. Onda je usledio zajednički nastup sa bendom El Buzz u klubu „Akademija“ , i ta svirka je odlično prosla. Što se tiče „Žice“ zvali su nas drugari iz benda Dž Dž i organizovali nam samostalnu svirku tamo.

Plastic Sunday - Here I Am /video/

Da li misliš da je to što ste iz Niša neka vrsta hendikepa? Pod tim mislim naravno na ovdašnje prilike za sviranje ali i na to kako vas ljudi gledaju kad odete malo dalje od Nišave.
Pa možda i jeste neka vrsta hendikepa jer ovde stvari funkcionišu poprilično na principu poznanstva. I što se tiče toga imali smo nekoliko loših iskustava, (npr. nastup na E-tvrdjava festu, gde smo nastupali od 04h izjutra i gde nam je nakon 10 min svirke prekinut nastup). Ali dobro, sa druge strane ima par klubova koji daju priliku mladim bendovima da pokažu svoj rad (Feedback,AKC). Verujem da ako bend sadrži neki kvalitet i istraje u tome što radi, može pronaći priliku da svoj rad prikaže široj publici u Nišu ili van njega.

Kad smo već kod šire publike, nedavno vas je Popboks proglasio najboljim novim bendom. Kao nagradu ste dobili besplatno snimanje u Digimediji. Šta je po tvom mišljenju doprinelo da ponesete tu laskavu titulu i da li ste počeli sa snimanjem?
Da,mislim da je naša muzika i celokupno angažovanje benda u protekloj godini doprinelo tome. Počevši od ulaska u finale „Hello Dobre Vibracije 2009/10“ konkursa, dobrih nastupa na Gitarijadi i Akademiji pa do nominacije naše pesme „Radostan dan“ za hit godine na Radiju B92. Sve to je verovatno imalo uticaja na odluku kritačara.
Što se tiče snimanja, snimanje je pocelo i oduševljeni smo uslovima u studiju Digimedija. Trenutno se radi u najveće na starom i novom materijalu… za sada deluje dobro. Videćemo na kraju kako će sve to ispasti.

Kako bi ti opisao vaš zvuk i koliko na njega utiče muzika koju ti slušaš privatno?
Recimo da je to neki garažni, alternativni noise rock.. to bi bilo onako najpribližnije opisan zvuk. Što se tiče uticaja muzike koju ja slušam, trudim se da se ne ograničavam po pitanju žanrova. Tako da volim da slušam svašta, od Hendrixa, Doorsa, Strokes-a, Faint-a, preko Astral projection-a, Prodigy-a, Ekv-a, Obojenog programa do Prti bee gee-a 🙂
Mislim da to dosta utiče na zvuk benda, zato je i teško okarakterisati naš zvuk jednim muzičkim pravcem.

Planovi za budućnos’?
U planu nam je da završimo to snimanje pa ćemo videti kad i kako ćemo izdati taj materijal. Što se tiče nastupa, sviramo na Prnjavorstocku 22. Juna. Prijavili smo se za Exit i Banja luka demo fest pa ćemo videti…

A sada pitanje koje se ozbiljno tiče te budućnosti. Još kolko pijanke misliš da može da izdrži onaj tvoj golf dvojka… ili je možda neuništiv? Vido sam da mu one kugle ispred Feedbacka ne mogu ništa.
Baš mi se svidja to poslednje 9. pitanje. Hahah, Golfić je neuništiv. Ako mu se posle te pijanke ništa nije desilo sumnjam da ćemo uspeti da ga sjebemo… videćemo…

Hvala Braci što je izdovio vremena za ovaj razgovor. Dobiće svoje pivo kojim sam ga namamio prvom prilikom. A svi vi kojima je ovaj bend nekako promako do sada posetite neku od njihovih stranica na netu i obratite pažnju na ovo ime. Tek će se pominjati.

Zapitkivao: Aleksandar Nikolić Coa

http://www.facebook.com/pages/Plastic-Sunday/330237404101
http://www.myspace.com/plastic1sunday

Pročitajte i...