Politika i društveni život

BRANISLAV JOVANOVIĆ

Branislav Jovanović

Rođen je novembra 1955. godine u Nišu. Po zanimanju je diplomirani pravnik.

Nakon pobede koalicije Zajedno (SPO-DS-Građanski savez Srbije) na lokalnim izborima u Nišu novembra 1996. godine, kao predsednik Gradskog odbora SPO izabran je za predsednika Izvršnog odbora Grada.

Na lokalnim izborima 2000. godine, koji su održani po većinskom izbornom sistemu, kao predstavnik SPO nije uspeo da uđe u gradski Parlament. Nakon toga napustio je stranku i sa tadašnjim potpredsednikom SPO Borivojem Borovićem formirao „Narodnu stranku Pravda“, čiji je bio i potpredsednik.

Ubrzo je napustio i Borovića i sa advokatom Ninoslavom Jovovićem formirao „Nišku pravdu“, gde je takođe bio potpredsednik.

Nakon što je Zoran Živković, tadašnji predsednik Skupštine Grada postao savezni ministar unutrašnjih poslova i podneo ostavku na mesto odbornika, u njegovoj izbornoj jedinici ponovljeni su izbori. Jovanović je tada promenio prebivalište, prijavio se na adresu kuće svoje supruge i tako stekao pravo da se kandiduje u Živkovićevoj izbornoj jedinici. Na ponovljenim izborima je pobedio kao predstavnik liste DSS-PDS-NDS (Koštunica-Perišić-Vuksanović). U to vreme njegova supruga Natalija bila je predsednik NDS u Nišu.

Radio je u fabrici tekstila „NITEX“ iz Niša kao pravni referent od 1980. do 1987. godine, potom kao direktor društvenog standarda od 1987. do 1996. godine, a onda i kao generalni direktor od 2000. do 2003. godine.

Sredinom 2002. godine učlanio se u G17 plus i istog dana, direktivom vrha stranke, mimo Statuta, postavljen je za „Koordinatora opštinskih odbora“. Bio je kandidat za gradonačelnika Niša 2004. godine.

Bio je narodni poslanik G17 u dva mandata – od februara 2007. do juna 2008. i od juna 2008. do maja 2012. godine.

Nekoliko godina, bio je i član Saveta Univerziteta u Nišu.

Kao predsednik gradske Vlade, od 1997. do 2000. godine bio je predsednik Upravnog odbora JP Direkcija za izgradnju Niša, a 2004. postao je i direktor tog preduzeća. Na toj funkciji bio je sve do juna 2010. godine, kada je podneo ostavku zbog nespojivosti sa funkcijom narodnog poslanika, i formalno postao „Izvršni direktor“ tog preduzeća.

Pročitajte i...