Niške vesti

Bitka za niško porodilište

bitka-za-porodilisteNije u redu da deca iz Vranja idu čak u Beograd – jer u ovom delu Srbije nedostaju respiratori, rekao je na konferenciji za novinare povodom najave humanitarnog koncerta „Bitka za niško porodilište“ direktor Kliničkog centra Borislav Kamenov.

Kamenov je objasnio da akcija koja promoviše život mora da okupi sve, jer država nema dovoljno novca za potrebe porodilišta. Kamenov kaže da Fond b92 ima značajnu ulogu u podizanju društneve svesti i mobilizaciji onih koji mogu da pomognu. U Nišu je „mobilisano“ na desetine izvođača, rok i džez muzičara, koji će nastupiti sutra od 20 sati na Letnjoj pozornici u Tvrđavi u pratnji dečjih horova Vilenjaci i Fabrika umetnika. Sav prihod od prodatih karata, čija je cena 200 dinara, namenjen je niškom Porodilištu.

Izvođači kažu da je „Bitka za porodilišta“ veliki motiv da se i sami uključe, jer svako ima neku svoju priču iz Porodilišta i veliku želju da pomogne da uslovi za negu beba i porodilja budu što bolji. Kantautor Oliver Katić ovu akciju prepoznao je kao pravu da joj posveti pesmu koju je napisao pre deset godina – Neka te život voli. Premijerno će biti izvedena u sredu na koncertu, a peva je zajedno sa Najdom, bivšim pevačem grupe Smak i horom Fabrika umetnika. Aranžman je uradio poznati niški muzičar, bivši gitarista Galije Bane Radulović.

Ideja o humanitarnom koncertu potekla je upravo od organizacije Fabrika umetnika, a dirigent horova Milena Milovanović kaže da nije bilo teško okupiti ljude spremne da postanu borci za bebe. Priključile su se i Nevladine organizacije, niški mediji, brojni muzičari, tako da organizatori očekuju da se uključi i što više Nišlija, koji će kupovinom karte pomoći Porodilištu, ali i prisustvovati dvočasovnom spektaklu na najlepšoj pozornici u gradu.

MIC

Pročitajte i...