Niške vesti

Bezbolni porođaj

beba Nišlijke koje se porađaju na Klinici za ginekologiju i akušerstvo mogu to da učine i uz epiduralnu anesteziju, ali samo u slučaju ako lekari procene da je to neophodno. Razlog zašto niška klinika još nije uvela ovu anesteziju kao standardnu proceduru jeste to što nema dovoljno anesteziologa, tvrdi pomoćnik direktora Ginekološke klinike za medicinska pitanja dr Milan Stefanović. Međutim, direktor Kliničkog centra prof. dr Srbobran Trenkić tvrdi da na ovoj klinici ima dovoljno anesteziologa, ali da nisu svi obučeni za tu proceduru.

– Već sam pokušao sam da rešim taj problem sa čelnicima Ginekološke klinike, ali jednostavno nisam uspeo. Tvrdnje da nema dovoljno zaposlenih anesteziologa su netačne, ali nisu svi obučeni da daju ovu vrstu anestezije. S druge strane, potrebna je i nova organizacija rada na ovoj klinici jer kad se ova anestezija uvede kao standardna procedura u svakom trenutku mora da bude moguće da je porodilja primi. To je dodatni napor za anesteziologe, zato valjda to izbegavaju. Ako ostanem na čelu niškog Kliničkog centra, to ću morati da rešim, jer i u Nišu mora da bude omogućeno ženama da se bezbolno porađaju – tvrdi Trenkić.

Nišlijka Milena Stanković porodila se početkom godine i želela je da dobije epiduralnu anesteziju. Međutim, nije bilo medicinski opravdano i nije je primila.
– Ne razumem zašto je toliki problem da se ta anestezija da svim trudnicama koje žele. U Beogradu je to moguće i sve žene koje mogu da plate to i rade. Imala sam jake bolove na porođaju i sigurna sam da bi mi bilo mnogo lakše da sam primila epidural – priča ova majka.

U Beogradu je epiduralna anestezija standardna procedura i sve trudnice mogu da je prime po sopstvenoj želji. U porodilištu u Višegradskoj košta 20.000 dinara, dok je u GAK-u cena od 12 do 18 hiljada dinara. One žene koje žele da imaju ličnog anesteziologa plaćaju 18.000 dinara.

Izvor: Blic

Pročitajte i...