Niške vesti

Besplatno spremio 10.000 đaka

sasaSaša Popović (32), profesor informatike u osnovnim školama „Branko Radičević“ u Gabrovcu i „Dušan Radović“ u Nišu ,napravio je prvi internet sajt „uči slobodno“, putem kojeg hiljade učenika završnih razreda osnovnih škola iz Srbije mogu potpuno besplatno da se pripreme za polaganje završnog ispita iz matematike i srpskog jezika.

Popović je svoj podvig započeo prošle godine, kada je na „jutjub“ počeo da postavlja video-klipove sa snimcima postupnog rešavanja zadataka iz matematike, da bi ove godine unapredio projekat formiranjem posebnog sajta, koji ne samo da sadrži najnovije rešene zadatke iz zbirke za 2012. godinu, već i znatno olakšava pretragu za zadacima.

– Preko 10.000 osmaka se prošle godine besplatno pripremilo za završni ispit koristeći moje klipove na „jutjubu“. Oni su provežbali više od tri milona zadataka, tako da je moj kanal, po statistici „jutjuba“, u nedelji pred ispit bio apsolutno najgledaniji obrazovni kanal na svetu. To me je motivisalo da unapredim projekat, pa sam napravio sajt na kojem su klipovi rešavanja 330 zadataka iz zbirke za završni ispit 2012. godine, kao i zadaci sa prošlogodišnjeg završnog ispita, što osmacima može da pomogne da se što bolje pripreme za polaganje – objašnjava Popović i dodaje da takav sajt ne postoji u ovom delu Evrope.

Sajt beleži i sve više poseta đaka iz Bosne, Crne Gore i Hrvatske, pa Popović sve češće dobija zahteve da zadatke postavlja i na latinici kako bi učenici iz okolnih zemalja mogli lakše da prate lekcije.

(www.ucislobodno.com)

Pročitajte i...