Magazin

Banka matičnih ćelija 2012

maticne-celijeZavršetak izgradnje prve javne banke matičnih ćelija krvi pupčanika u okviru Instituta za majku i dete u Beogradu predviđen je za 2012, ukoliko budu obezbeđena potrebna finansijska sredstva.

Načelnik sluzbe odeljenja za transplantaciju kostne srži sa laboratorijom za kriobiologiju u toj ustanovi doc. dr Dragana Vujić izjavila je Tanjugu da se za sedam do deset dana očekuje izdavanje građevinske dozvole za taj objekat.

Ona je kazala da je uz pomoć gradskih vlasti dobijena lokacijska dozvola, a da su predstavnici Ministarstva zdravlja obavešteni o tome i da sada predstoji raspisivanje tendera i odabir izvođača radova.

Ta ustanova je 2009. godine dobila saglasnost Ministarstva zdravlja o uvođenju novih tehnologija za formiranje porodične banke, jer su roditelji veoma motivisani da sa sačuvaju ćelije iz krvi pupčanika.

U porodičnoj banci se čuvaju uzorci krvi pupčanika novorođenog deteta za potrebe bolesnog člana porodice, ali samo kada je oboleli član kandidat za transplantaciju kostne srzi, a indikacije su u skladu sa onima koje je propisala Evropska grupa za transplantaciju.

Površina zgrade, koja će biti u dvorištu Instituta biće oko 600 kvadratnih metara i u njoj će moći da se sačuva oko 10.000 uzoraka.

„Očekujemo da bi to moglo da bude u periodu od pet do deset godina na osnovu iskustva onih zemalja već više godina imaju javne banke“, kazala je dr Vujić.

Ona je ukazala da prva ideja o formiranju javne porodične banke datira još od 2000. godine, a 2007. je Ministarstvo zdravlja raspisalo konkurs za finansiranje programa iz budžeta, kada je Institut poslao 52 projekta, a jedan od njih je Obezbeđivanje uslova za transplantaciju matičnih ćelija hematopoeze kod dece u Srbiji.

„Institut za majku i dete je konkurisao i te godine je prihvaćen projekat koji je podrazumevao ne samo formiranje javne porodične banke krvi pupčanika već i izgradnju novog sterilnog bloka u cilju povećanja kapaciteta za transplantaciju matičnih ćelija hematopoeze kod dece“, ukazala je Vujić.

Od 2008. godine projekat je finansiran iz budžeta, deo opreme je već obezbeđen i dobar deo toga već stavljen u funkciju, navela je ona.

Prema njenim rečima, za ovu godinu je opredeljeno 39 miliona dinara, a vrednost samog projekta je daleko veća – iznosi 139 miliona dinara.

„Tim novcem koji je opredeljen za ovu godinu mogla bi da se počne gradnja u nadi da će se nastaviti dalje finansiranje projekta“, kazala je dr Vujić ukazujući da je predviđeno da ukoliko budu obezbeđena sva potrebna sredstava u 2012. bude završena izgradnja javne porodične banke i da ona počne da radi.

Sagovornica Tanjuga je navela da je godinu dana realan rok koliko je potrebno da bi se taj posao završio.

Mondo

Pročitajte i...