NišCafe, Nišville Jazz Festival 2016

Argentinski sastav na Nišvilu

argentinci

Argentinski sastav “Tango & Jazz Quartet” koji predvodi saksofonista i klavirista Gustavo Firmenich nastupiće na predstojećem Nišvilu u subotu, 13. avgusta. Članovi sasatava su i Alejandro Beelmann – bubnjevi, Federico Hilal – bas, i Horacio Acosta – klavir.

Muzika Tango & Jazz Quarteta je mešavina melodijskih i ritmičkih modela tanga i džez harmonijama i improvizacije. Ovakav novi pristup rezultirao je odličnim rekqacijama, kako u samoj Argentini kao postojbini tanga, tako i širom sveta. Možda najbolji komentar na muziku ovog sastava dao je veliki džez harmonikaš Richard Galliano, inačed veliki poklonik tanga, koji je rekao: “ove je prvi put da čujem fuziju džeza i tanga koja funkcioniše i ima smisla”.

Ideju za ovakav koncept lider benda Gustavo Firmenich dobio je još pre nekoliko decenija tokom plesnih programa, veoma čestih u Buenos Airesu u to vreme, pod nazivom “Tipica and Jazz” na kojima su se smenjivali natupi tano orkestara i džez bendova. U svojim istraživanjima o odnosu džeza i tanga, stilova koji imaju dosta toga zajedničkog – otkrio je da je jedini muzički aspekt koji ih jasno razdvaja to pšto u tanguz nema improvizacije. Zato je početkom novog milenijuma počeo da traži načine i sredstva pomoću kojih bi iskombinovao ta dva stila. U tom mcilju je msproveo veliki broj istraživanja, pokrenuo veći brooj malih sastava u koje je uključivao iskusne tango muzičare iz zlatne ere tog pravca, kako bi od njih proniknuo u sve tajne, ali i dosta razgovarao sa kolekcionarima ploča kako bi saznao sve o ranijim pokušajima spajanja ovoh muzičkis stilova.

Sve to je dovelo do formiranja Tango Jazz Quarteta 2005. godine. Do sada, grupa je objavila tri albuma, od kojih je prvi predstavljen na zajedničkom koncertu sa već pomenutim Rišarom Galianom (inače velikom poštovaocu tango tradicije i tango legende Astora Piacole), od koga su dobili bezrezervnu podršku.

Ministarstvo inostranih poslova Aragentine zvanično je proglasilo program ovog kvarteta projektom od posebnog kulturnog i umetničkog značaja za državu.
Tokom pet višemesečnih svetskih turneja nastupali su u Evropi, Africi, Aziji Severnoj i Južnoj Americi (do sada još uvek nisu nastupali samo na Australijskom kontinentu), a samo neke od zemalja gde su uživo predstavili svokju muiku su i: Francuska, Švajcarska, Češka, Nemačka, Španija, Belgija, Italija, Mađarska, Austrija, Velika Britanija, Rusija (uključujući i Sibir), Južnoafrička Republika, Nigerija, Kina, Hong Kong, SAD, Brazil, Mozambik…

Među mnogim značajnim festivalima na kojima su učestvovali i poznatim klubovima u kojima su nastupali treba pomenuti: Montreux (Švajcarska), San Jose Summer Jazz Festival (Kalifornija), Hong Kong International Jazz Festival, Aberjazz Festival (Vels), Snug Harbor Jazz Club (New Orleans), Beishan International Jazz Festival (Kina), Porgy & Bess Jazz Club (Beč), Toshi’s Jazz Club (New York), Sunset-Sunside Jazz Club (Pariz), Beijing Music Week….

Pročitajte i...