Kultura i umetnost

ALEKSANDAR ACA BLAGOJEVIĆ

Rođen je 1962. godine u Nišu. Od sredine devedesetih radi kao urednik izdavačke delatnosti SKC-a Niš. Pod njegovom uređivačkom palicom SKC objavljuje naučnu, stručnu i udžbeničku literaturu (istorija, pravo, ekonomija, sociologija, elektronika, medicina, psihologija), ne zapostavljajući pritom naslove iz oblasti alternativne i andergraund kulture, kao i prevode stranih beletrističkih dela.
Do sada je objavljeno preko 150 naslova, između ostalih i sledeća izdanja: Knjiga ritma – fotografije D. Mitića-Cara (1994), Dosije X – kratki vodič kroz grandž (1994), Dosije Kosovo (1997), Sabljasti trombon, T. Vejts (1998), Ukleti mladoženja, M. Kostaš (2004). Leva strana druma, Dejan Stojiljković (2007.) Za izdanje na CD-u „Manastiri i crkve grada Niša“ – M. Rakocija, SKC je dobio nagradu „Inicijal“ na Međunarodnom sajmu knjiga u Nišu 1999. godine.
Deo izdavačke delatnosti SKC-a predstavlja edicija „NAUČNI PODMLADAK“, stručni časopis studenata Univerziteta u Nišu, koji izlazi neprekidno od 1969. godine u tri sveske: HUMANITAS (za društvene nauke i filozofiju), VERBA MEDICA (za medicinske nauke) i Sveska za prirodno- matematičke i tehničke nauke.
Poseban segment izdavačke produkcije SKC-a čini objavljivanje muzičkih izdanja. Od 1999. godine objavljeno je sedam kompakt diskova od čega su tri snimci Akademskog hora SKC-a (Akademski hor SKC-a Univerziteta u Nišu (1999), Muzikom kroz svet (2001), Uskršnji koncert (2001), „Veliki narodni orkestar folklornog ansambla ORO – uživo“ (2002), “Zapažanja“ (Gospodin Pinokio, 2000), “Prvi ispod crte“ (Za ili protiv, 2000), „South Side – Story of Nish“ (Rista Trajković, 2001), i „The Rest of the Best“ (Kitsch Ensemble, 2002).
Aca Blagojević poznat je i kao prevodilac sa engleskog, autor kolumni i tekstova u akademskom listu Pressing, čiji je bio urednik u kratkom periodu tokom devedesetih (brojevi koje je uredio lako se prepoznaju po naslovnici na kojoj je neka lepa cica). Živi i radi u Nišu, strastveni je ribolovac, nema sreće na kladionici ali je zato uporan. Navija za Arsenal i Crvenu zvezdu, omiljeni muzičar mu je Frenk Zapa.