Niške vesti

89. godina – FK Radnički

radnickiNa današnji dan 1923. godine u Nišu je osnovan Fudbalski klub Radnički. Ove godine Radnički se bori za povratak u Superligu posle 9 godina.
Odmah nakon osnivanja Radnički je postao član beogradskog Loptačkog podsaveza i igrao prve kvalifikacione i prijateljske utakmice.

Radnički je prvi put u zvaničnom prvenstvu nastupio u sezoni 1925/26. u okviru lige Moravske fudbalske župe.

U svom početku ekipa je trenirala u malom dvorištu Radničkog doma, a kasnije na starom vašarištu, blizu sadašnje Mašinske industrije.
Tokom ratnih godina, od 1941. do 1945, klub je prestao sa aktivnostima.

Veliki uspeh Radnički je napravio 1962. godine kada je izborio plasman u Prvu Saveznu ligu. Prvi međunarodni trofej niški tim je osvojio 1975. godine kada je bio najbolji na Balkanskom kupu.

Juna 1980. godine Radnički je kao trećeplasirana ekipa u nacionalnom prvenstvu stekao pravo učešća u Kupu UEFA, u kome je igrao još dva puta. Godine 1982. ostvario je svoj najveći uspeh, plasiravši se u polufinale ovog evropskog takmičenja.

Kroz selekcije Radničkog prošla su mnoga velika fudbalska imena, među kojima su i Dragan Pantelić, Miodrag Knežević, Ljubiša Rajković, Ilija Dimoski, Milovan Obradović, Zoran Bojić, Aca Panajotović, Miroslav Vojinović, Dragan Holcer, Jovan Anđelković, Stevan Ostojić, Dejan Petković Rambo, Dragan Stojković Piksi,..

Omladinska škola Radničkog osnovana je 1963. godine. Polaznici škole ostvarili su niz dobrih rezultata, od osvajanja prvog mesta 1966. godine na međunarodnom turniru u Parizu, do osvajanja titule prvaka države u prvenstvu Jugoslaviju 1991.godine.

Radnički je poznat i po svojoj navijačkoj grupi „Meraklije“ koja je nastala 1989. godine, tri dana pred prvenstvenu utakmicu između Radničkog i Crevene zvezde.

I pre ovog je bilo organizovanog navijanja na Čairu. Prvo veliko i organizovano navijanje desilo se 1962. kada je Radnički izborio svoj prvi ulazak u prvu ligu, protiv Vardara, kada je nekoliko hiljada navijača iz Niša otišlo u Skoplje da podržava svoj klub.

Prva prvoligaška utakmica Radničkog obeležena je i prvom koreografijom, 23. septembra 1962. na utakmici sa Crvenom Zvezdom. Na istočnoj tribini Čaira bio je natpis „REAL SA NIŠAVE“ dužinom od oko 20 metara i visinom od 2 metra.

Radnički je 7. aprila proslavio 30 godina od prve polufinalne utakmice sa Hamburgerom u polufinalu Kupa UEFA. A ove godine slavi još jedan jubilej i to 3. jula, a to je 50 godina od prvog ulaska u Prvu ligu.

Prvi tim Radničkog trenutno je prvi u Prvoj ligi i bori se za povratak u Superligu posle 9 godina pauze. Radnički ima 48 bodova, 5 više od Donjeg Srema i 6 od Sloge iz Kraljeva. Do kraja sezone preostalo je još 9 kola, a sledeće Radnički igra u sredu, 25. aprila kada na Delijskom Visu dočekuje Novi Sad.

Južne Vesti

Pročitajte i...