NišCafe

46. susreti profesionalnih pozorišta lutaka

susreti-lutkara

Niš će od 1. do 4. decembra biti pun lutaka i lutkara. Četdeset šesti put sastaće se sve profesionalne lutkarske scene i prikazati kreativne scenske postavke književnih klasika i savremenika i povesti publiku na uzbudljivo putovanje duha i mašte.

Nakon toliko godina, slobodno možemo reći da je reč o čvrsto utemeljenom i zrelom festivalu koji ima šta da kaže i što posebno raduje i nadahnjuje – IMA KOME DA KAŽE. Uprkos televiziji, društvenim mrežama, video igrama, internetu…

Kada se u četiri dana odigra dvanaest predstava, okupi više od sto šezdeset učesnika i gostiju iz zemlje i inostranstva, održi pet-šest različitih pratećih programa i kada sve to vidi skoro dve hiljade dece i stotine odraslih, onda su Susreti lutkara – praznik. Ritam i duh juga daće mu dodatni šarm.

Niška publika, verujemo kao i subotička, novosadska, zrenjaninska, beogradska i kragujevačka – voli lutke! Od drveta, papira, sunđera, tkanina, stiropora, vune, svile, kesa, kanapa… Marionete, ginjole, javajke… A sada će čitava plejada lutaka biti pred njima. U takmičarskom programu videće zanimljive i maštovite predstave naših kolega, naslove koje naše pozorište nema na svom repertoaru: “Petar Pan” “Par cipela”, “Bajka o ribaru i ribici”, “Zec, kornjača i kompanija”, “Mačak u čizmama”, “Ima li deda odelo?” i našu novu predstavu “Olovni vojnik i balerina”. I uživaće.

A taj užitak pružiće im Dečje pozorišta iz Subotice, Pozorište mladih Novi Sad, lutkarska scena Narodnog pozorišta „Toša Jovanović“ iz Zrenjanina, Pozorište lutaka „Pinokio“ i Malo pozorište „Duško Radović“ iz Beograda, Pozorište za decu iz Kragujevca i Pozorište lutaka Niš.

U revijalnom delu nastupiće pozorišta iz Osijeka (Hrvatska) i Varne (Bugarska), čije smo predstave gledali na festivalima u Banja Luci i Slivenu i koje su nam se toliko dopale da smo želeli da ih predstavimo svojim kolegama i festivalskoj publici.

Svečano otvarnje festivala je 1. decembra u 17.30, ali njemu prethodi izvođenje osiječke predstave „Deveta ovčica“. Nažalost, naši gosti neće ostati sa nama sve vreme trajanja festivala, zbog obaveza na matičnoj sceni. Ali srećni smo što nam se ukazala prilika da ih ugostimo i nadamo se da je ovo početak naše saradnje i prijateljstva.

Pozvali smo i domaće i strane pozorišne stvaraoce – reditelje, lutkare, glumce, direktore pozorišta i festivala kako bismo ih upoznali sa našom produkcijom.

Prateći program čine dve radionice, dve izložbe i okrugli sto.

Radionica Jožefa Pernarčiča iz Slovenije namenjena je deci i odraslima koji vole lutku. Omogućiće im da se izraze likovno, da iskažu svoje kreativne sposobnosti i da se upoznaju sa izradom ginjol lutaka. Program je dinamičan, maštovit i interaktivan. Na kraju će svako dete – učesnik radionice, samo napraviti svoju lutku i poneti je sa sobom.

Radionica Darka Kovačovskog, reditelja iz Bugarske, namenjena je studentima, učenicima, profesionalnim i glumcima amaterima i svima koji žele da se upoznaju sa osnovama tehnike senki. Istražuje svetlo i senku, različite predmete koji mogu postati lutke, materijale koji se koriste i u uzradi i u animaciji.

U sklopu izložbe ginjol lutaka, Jožef Pernarčić će predstaviti oko 500 lutaka iz 22 zemlje sveta. ukazujući na to, kako bitno mesto lutke imaju u vaspiatnju dece.

Izložbu “Čarobnjaci iz Niša”, nazvanu po istoimenoj monografiji Pozorišta lutaka Niš, otvoriće novinar i publicista Slobodan Krstić, koji je i priredio 2008. godine. Jer istoriju našeg pozorišta ne poznaje niko bolje od njega. Fotografijama, plakatima, lutkama, maskama, kostimima, scenografijom i novinskim člancima predstavićemo 7 godina amaterskog i 57 godina profesionalnog stvaralaštva našeg pozorišta, kao deo prošlosti i sadašnjosti nacionalnog lutkarstva.

Okrugli sto “Paralele, osvrt na aktuelnosti u lutkarstvu u regionu” vodiće predsednica ASITEŽ Centra Srbije, Diana Križanić Tepavac. Zamišljen kao platforma za razmenu informacija o aktuelnostima u lutkarskom stvaralaštvu u regionu, ovaj okrugli sto će pružiti priliku gostima festivala iz Bosne i Hercegovine, Bugarske Crne Gore i Slovenije da prenesu novosti iz svojih zemalja u oblasti lutkarstva, da podele svoje najjače utiske i predstave svoja zapažanja koja donose sa festivala u zemljama regiona.

Potom sledi dodela nagrada. Trenuci koji nikoga ne ostavljaju ravnodišnim. Uzbuđenje, iščekivanje, nemir… Ne umanjujući vrednost svih umetnika, najboljima se odaju prizanja za umetnička dostignuća, koja obavezuju i na dalje uspehe. Kada, ipak opravdano uzbuđenje bude spalo, a aplauzi utihnuli, prepustićemo se ponovo onome zbog čega smo se i okupili – susretu sa kolegama. Ansambl iz Varne odigraće predstavu “Tihe legende” i pružiti užitak publici neobičnim umetničkim i pozorišnim izrazom. Time će festival biti zatvoren.

Uvereni smo da će i Četrdeset šesti susreti u Nišu svojim programima pokazati da je ovaj festival mesto neprocenjivih poznastava i saznanja, koji doprinosi da svako od umetnika pojedinačno i ansambli u celini steknu nova iskustva, znanja i veštine koja kasnije koriste. Zato ga treba čuvati, negovati i razvijati kao najveću dragocenost.

Drage i poštovane kolege, uvaženi gosti i zvanice, draga naša publiko, radujemo se susretu i druženju sa vama. Dobro došli u Niš i Pozorište lutaka!

Zahvaljujemo se pokroviteljima festivala, sponzorima, prijateljima, medijskim pokrovoteljima, volonterima, gradskim ustanovama i preduzećima, bez čije finansijske, oragnizacione i logističke podrške ne bismo mogli da organizujemo ovaj festival. Zahvaljujemo što su prepoznali značaj i vrednost ovog događaja, na razumevanju da su gosti Pozorišta lutaka i gosti našeg Niša i naše zemlje i što svojim zalaganjem, zajedno sa nama iskazuju gostioprimstvo i dobrodošlicu učesnicima i gostima festivala.

Pročitajte i...