Promocije, sajmovi, festivali

18. Evropska smotra folklora dijaspore

festival-folkloraEvropska smotra folklora dijaspore biće održana od 17. do 19. maja 2013 u Nišu. U toku ova dva Niš će posetiti preko 2000 Srba iz dijaspore.
Organizator Smotre 2013 je Studentski kulturni centar Niš u saradnji sa Turističkom organizacijom Grada Niša a pod pokroviteljstvom Grada.

Za ovaj događaj, Grad NiŠ i SKC, prijavili su se pre tri godine, sa idejom da u godini velikog jubileja, proslave 1700 godina od donošenja Milanskog edikta, edikta o toleranciji, Niš bude pravi domaćin folklorcima iz cele Evrope.

Svake godine, u zemljama srpske dijaspore, tokom godine, održavaju se nacionalna takmičenja folklornih društava a najbolji se biraju za ovaj veliki završni događaj. Smotra folklore, iz godine u godinu, seli u drugi grad, sa idejom da mladi upoznaju svoju otadžbinu na najbolji mogući način.

Učesnici će doći iz Italije, Nemačke, Francuske, Austrije, Rumunije, Mađarske, Hrvatske, Republike Srpske, Švajcarske, Slovenije i Crne Gore. Ovu manifestaciju redovno prati oko pet hiljada ljudi koji žive i rade u inostranstvu.

Evropska smotra folklora dijaspore, kao finalni godišnji događaj, predstavlja značajno mesto za okupljanje i očuvanje tradicije Srba u zemljama Evrope al i mesto za druženje, razmenu i upoznavanje svojih korena. Prošle godine domaćin smotre bio je „KUD“ Abrašević iz Čačka a ove godine tu čast dobio je ansambl „ORO“ SKC-a Niš.
Tokom ovogodišnje Smotre gosti će imati prilike da, pored zvaničnog programa učestvuju i u umetničkim i kulturnim programima i upoznaju grad Niš sa okolinom i njegove kulturne i istorijske znamenitosti.

Evropska smotra folklore dijaspore prvi put je održana 1996 godine u Nemačkoj.

Zvanična prezentacija “18. Evropska smotra srpskog folklora dijaspore i Srba u regionu

Pročitajte i...