ExeNet - Najveći internet provajder u Nišu
ExeNet - Najveći internet provajder u Nišu
ŽELIMIR ŽILNIK

ŽELIMIR ŽILNIK

Želimir Žilnik

srpski filmski reditelj.

Rođen je 8. septembra 1942. godine u Logoru na Crvenom krstu u Nišu, gde je njegova majka bila zatočena. Pošto su njegovi roditelji Slobodan i Milica poginuli tokom rata, (majka je ubijena u logoru, a oca su mu ubili četnici 1944.), odrastao je sa porodicom njegove majke.
Pažnju na sebe privukao je šesdesetih godina filmovima “Nezaposleni ljudi” i “Rani radovi”, za koje je dobio međunarodne nagrade. Dobitnik je nagrade “Zlatni medved”, 1969. godine, za film “Rani radovi” na Berlinskom međunarodnom filmskom festivalu i nagrade “Tedi”, 1995. godine, takođe na berlinskom festivalu, za film “Dupe od mramora”.

Filmografija
* Evropa preko plota (2005)
* Gde je Kenedi bio 2 godine? (2005)
* Kenedi se vraća kući (2003)
* Tvrđava Evropa (2001)
* Kud plovi ovaj brod (1999)
* Dupe od mramora (1995)
* Tito po drugi put među Srbima (1993)
* Stara mašina (1989) (TV)
* Broklyn – Gusinje (1988) (TV)
* Tako se kalio čelik (1988)
* Beograde, dobro jutro (1986) (TV)
* Lepe žene prolaze kroz grad (1986)
* Posrnule ovčice (1986) (TV)
* Sve zvezde (1985)
* Stanimir silazi u grad (1984) (TV)
* Druga generacija (1983)
* Dragoljub i Bogdan (1982) (TV)
* Vera i Eržika (1981) (TV)
* Istarski Italijani (1980) (TV)
* Sedam madarskih balada (1979) (TV)
* Palacmajstri (1978)
* Abschied (1976)
* Paradies (1976)
* Öffentliche Hinrichtung (1975)
* Unter Denkmalschutz (1975)
* Ustanak u Jasku (1973)
* Crni film (1971)
* Žene dolaze (1971)
* Rani radovi (1969)
* Lipanjska gibanja (1969)
* Nezaposleni ljudi (1968)
* Laku noć, Šnjuka (1967)
* Žurnal o omladini na selu zimi (1967)

Ostavi komentar