ExeNet - Najveći internet provajder u Nišu
ExeNet - Najveći internet provajder u Nišu
Naslovna - Zabava - Spas iz zamrzivača – zašto i kako zamrzavamo hranu?
Spas iz zamrzivača – zašto i kako zamrzavamo hranu?

Spas iz zamrzivača – zašto i kako zamrzavamo hranu?

Ko bi rekao da od jedne ovako opšte i naizgled dosadne teme, može postati inspirativna tema koja će vas zagolicati da istinu potražite u redovima koji slede? Još od vremena kada je Volt Dizni poželeo da ga zamrznu, taji se nada da će sve što je zamrznuto, moći da se odmrzne i pritom ostane upotrebljivo.

Volt Dizni

Volt Dizni

Nego je ovih dana aktuelnije pitanje, kako je savremena tehnologija toliko postala deo svakodnevice, da se nad njom manje zapitamo nego nad kletom sudbom ljudskom. Da se malo našalimo, može biti da smo postali robovi tehnologije, a da su nam roboti miliji nego rođena braća. Može biti da nas to vreme tek čeka. Ali svakako, postajemo savremenici onoga što smo pre svega tridesetak godina gledali na televiziji kao naučnu fantastiku. Hej, ljudi, pa mi smo naučna fantastika.

Ako se zapitamo ko je i kada prvi shvatio da je zakopana hrana dugotrajnija od one koja je izložena suncu, shvatićemo da su ljudi oduvek težili inovacijama. Ali, otkud to da se od zemlje došlo do toga da pojedine kompanije danas distribuiraju proizvode koji služe za dubinsko zamrzavanje ili hlađenje.

Primer Status Frigo rashladne komore

Jedan od primera Status Frigo rashladne komore

Ako danas zaguglamo pojam rashladne komore, videćemo da postoji nebrojeno jedinica koje se podvode pod ovaj pojma. Frižideri i zamrzivači, samo su dva uređaja koji imaju i te koliko primenu u današnjem svetu. Ali, kako su nastali? Čitajmo dalje.

Šta su to kuće leda?

Ono što se na engleskom, odnosno globalnom jeziku naziva “ice-house“ predstavlja prethodicu zamrzivaču. Naime, kuće od leda su svojevremeno koristile da se hrana održava duže. Čini se da je još 1780. godine pre nove ere, nastala jedna od ledenih kuća, u severnoj Mesopotamiji. Tako barem kažu historijski izvori koji govore da je kralj Mari imao nešto što nikada ranije nije izrađeno.

Kinezi su ledene kuće koristili 1100 godina pre Hrista, a osam vekova kasnije koristio ih je i Aleksandar Veliki. Može se reći da je čitav srednji vek ova tehnologija funkcionisala, a veliku promenu napravio je Vilijam Kulen koji je 1755. dizajnirao komoru za smrzavanje. On je koristio pumpu za vakuum i dietil-etar kako bi proizvodio niske temperature.

Savremeni hladnjaci

Čovek dvadesetog veka imao je tu privilegiju da bude za nijansu naprendiji od svih prethodnih ljudi. Ukoliko se ta nijansa ogleda u civilizacijskim tekovinama koje poseduje, čovek XX veka tehnološki je uznapredovao, a da li je to donelo moralne promene, veliko je pitanje.

shema masine za led

Shema prve mašine za led

Tridesetih godina dvadesetog veka, nastali su hladnjaci koji su kao rashladno sredstvo koristili gasove poput amonijaka, metil-hlorida i sumpor-dioksida. Metil-hlorid je bio uzročnik brojnih trovanja, nakon curenja, su sve tri hemikalije blagovremeno izbačene iz upotrebe. Freon koji je osmislio Midžli, patentiran je 1928, koristi se do današnjih dana.

Zamrzavanje utiče na bakterije

Ono što se zapravo dešava kada hranu koju nazivamo kvarljivom, stavimo u zamrzivač i izložimo je ekstremno niskim temperaturama jeste šok koji dožive mikroorganizmi (bakterije) koje pomažu hrani da se razgrađuje. Pri niskim temperaturama, organizmi postaju disfunkcionalni i nemaju mogućnost da se reprodukuju. No, nije sva hrana najzdravija kada se zamrzne.

Treba izbegavati zamrzavanje hrane koja sadrži veliki procent vode, kao i mlečne proizvode. Obavezno treba voditi računa o tome kako se zamrzavaju pečurke, a jednom odmrznutu hranu takođe nikako ne valja iznova zamrzavati.

Veliki marketi koji prodaju hranu, danas omogućavaju i to da možemo probati proizvode iz raznih krajeva sveta – poput voća, ribe, školjki, upravo zahvaljujući modernim tehnologijama koje čuvaju kvalitet hrane. Rashladni uređaji koriste se i na pijacama i na žurkama, festivalima koncertima…

Ostavi komentar