ExeNet - Najveći internet provajder u Nišu
ExeNet - Najveći internet provajder u Nišu
Naslovna - Poznate nišlije - Kultura i umetnost - SLOBODAN CVETIČANIN
SLOBODAN CVETIČANIN

SLOBODAN CVETIČANIN

Ko je ko u Nišu

Slobodan Cvetičanin (rođen 5. oktobra 1962. u Nišu) je operski pevač, bariton. Solo-pevanje je diplomirao na Fakultetu muzičke umetnosti u Skoplju u klasi profesora Blagoja Nikolovskog. Uporedo je diplomirao i muzičku teoriju i pedagogiju.

Opersku karijeru je započeo kao solista Opere u Skoplju ulogom mlinara Sime u operi “Ero s onoga svijeta” Jakova Gotovca da bi karijeru nastavio u Osijeku od 1989. godine. Slede glavne baritonske uloge u operama Đ. Donicetija, J. Hacea, P. Maskanjija, Đ. Pučinija, Đ. Rosinija, A. Smareljije, Đ. Verdija, I. Zajca i dr.

Pored operskog neguje i koncertno pevanje. Snimio je LP kao solist oratorija “Stabat Mater” Đ. Rosinija. Dobitnik je treće nagrade na takmičenju umetnika u Zagrebu 1989. godine. Gostovao je na operskim scenama i koncertnim pozornicama u Bugarskoj, Grčkoj, Makedoniji, Holandiji, Nemačkoj i Sloveniji. (Ocene kritike: “… predstavio se glasovno impozantno, sa sigurnom i uverljivom scenskom pojavom …”; “…moćan bariton … dramski snažan nastup … odlična vokalna tehnika …”)

Danas nastupa kao prvak Opere Hrvatskog narodnog kazališta (HNK) u Osjeku. Oženjen je pijanistkinjom Jagodom Cvetičanin.

Ostavi komentar