ExeNet - Najveći internet provajder u Nišu
ExeNet - Najveći internet provajder u Nišu
Naslovna - Nisville Jazz Volunteers @ Nišville 2015
Nisville Jazz Volunteers @ Nišville 2015

Nisville Jazz Volunteers @ Nišville 2015

Volonteri Nišvilla iz sata u sat.

 • Mladi umetnici na Youth stage-u
  Jayus Jazz

  Prvi koncert na Youth stage-u treće festivalske večeri otvorio je bend iz Niša „Jayus Jazz.“ Bend čine Čedomir Ilić – bas gitara, Zlatko Ilić – bubanj i Lazar Petrović – gitara. Nastup su počeli pesmom „Step in, but don’t ruin the flow,“ nakon čega je usledila pesma „Typhoon Jam.“ Zlatko Ilić na gitari je nakon prve pesme predstavio bend i rekao da su sve pesme koje izvode autorske. Nakon prvih kompozicija, prostor na Youth stage-u je počeo da se puni, a do poslednje numere sva mesta za sedenje su bila zauzeta. Nastup su nastavili svirajući pesme „Preskok,“ „Jazzagain,“ „Hoba“ i završli uz pesmu „Three wishes.“


  Duo Katarina i Ljubica

  Drugi nastup bio je Katarine i Ljubice iz Beograda koje su izvodile pretežno autorsku muziku. Katarina je pijanistkinja i vokal, a Ljubica je violinistkinja i vokal. Podrška na ovom nastupu im je bila i koleginica Teodora Sarić koja svira saksofon. Muzika koju izvode zasniva se na improvizaciji i dosta laganih tonova, a može se doživeti kao kombinacija jazz-a i savremene klasične muzike. Sva sedišta su bila popunjena, pa je publika počela da se okuplja i stoji sa strane pružajući podršku mladim umetnicama. Nakon svake kompozicije, izvedba je propraćena aplauzom i ovacijama. Pred poslednju kompoziciju Katarina je iskoristila priliku da se zahvali kako je rekla „divnoj publici“ i istakla da je poslednja numera koju su pripremile u čast Šabanu Bajramoviću – „Đelem đelem.“ Uz podršku koleginice na saksofonu i violini, svirajući klavir Katarina je otpevala pesmu i njome su završile nastup.

  Između nastupa Jayus Jazz-a i dua Katarina i Ljubica publici se predstavila Andrijana Stojanović koja je izvela tri pesme u pop-jazz obradi. Njen mentor je Snežana Spasić koja se bavi etno i džez muzikom.  Tekst: Tamara Stošić
  Foto: Mateja Jeremić
 • Ekspresija filma kroz muziku - Kristina Stage

  Sada već utemeljen u festivalski program, Kristina Stage predstavlja oživljavanje starih filmova, koji su, iako kvalitetni(neka od najvećih ostvarenja su upravo ovakva), nisu imali ton, te je za zabavu publike dok se film prikazuje korišten muzičar koj bi uz film svirao melodije vezane za situaciju filma.


  Upravo to je i Krisitna Stage, pa su u subotnjem nastupu Nevena Pejčić, Miljan Mitrović, Bojan Cvetković i Vlada Jelenković publiku šarmirali sviranjem muzike shodne emocijama koje su filmovi poput “Frankenstein"-a izazivali u njima dok su iste posmatrali. Upravo je ovaj način izvođenja prava privilegija za izvođača jer ima priliku da film doživi na način na koj on to želi. Iako potcenjen, ovaj stejdž je u prethodnim repertoarima video rast publike koja polako počinje da ceni lepotu ovakve interpretacije.


  Tekst: Luka Nićiforović
  Foto: Miloš Stojanović
 • Treći dan ostvarivanja snova mladih džezista

  Trinaestog avgusta u 18 časova na jednoj od novina u Nišville-ovom repertoaru već treći dan nastupile su, možemo već sad reći, buduće zvezde srpske a možda i svetse džez scene.


  Do sada programski repertoar danas su organizatori ovog stejdža zamenili slobodnijim programom pa su mališani imali prilike da pokažu ono šta zaišta vole i žele da sviraju.

  Mogućnost da pitaju iskusnije muzičare, ovim budućim džezistima dala je mogućnost da unaprede svoje znanje kao i da nauče nešto novo. Uz mališane imali su prilike i da nastupaju plesači iz studija glume “Teatar”, koji su vrhunski izveli numeru “All that jazz” iz mjuzikla “Čikago”.  Tekst: Luka Nićiforović
  Foto: Kristina Damnjanović
 • Umetnička grupa “Nacrtam ti facu” u subotu unela boje u svet džeza

  I ove godine publiku džeza imala je priliku da oslika lica Nišville publike, kao i da napravi iluziju prostora i tako multiplicira nivo dobre atmosfere na festivalu. Iluziju prostora napravile su Unja Ćirić i Dimitrija Savić, i njihov performans uključuje iluziju prostora i živog modela u njemu koji, kada se fotografišu sa distance podsecaju na naslikanu sliku, te će Nišville publika imati prilike da se slika sa modelom i imati osećaj da se nalazi na slici.


  Drugi deo tima “Nacrtam ti facu” radi slikanje lica namenjen prolaznicima koji će imati priliku da u bogatom repertoaru festivala uživaju sa licem naslikanim po njihovim željama, te ulepšavajući njihovo iskustvo.
  Šminke su posebno popularne sa devojkama a i predstavljaju usku povezanost likovne i muzičke umetnosti. Tim face paint-a čine Dimitrija,

  Dunja, Pavle i Milica pored ostalih umetnika. Ova umetnička grupa prisutna je na svim većim manifestacijama i biće tu za vreme festivala.


  Tekst: Luka Nićiforović
  Foto: Kristina Damnjanović
 • Tango tradicija i jazz harmonija - Tango & Jazz Quartet
  Argentinski sastav Tango & Jazz Quartet stvara muziku koja je kombinacija melodije i ritmike tanga i jazz improvizacija.   Ovakav pristup tangu izazvao je pozitivne reakcije publike, kako u Argentini, tako i izvan njenih granica. Ostvarujući u muzici vrednost zlatnog doba tanga, ovaj sastav je svojevrstan projekat od posebnog kulturnog i umetničkog značaja za Argentinu. 

  Za razliku od tanga, u kome nema improvizacije, jazz je upravo tome podložan. Međutim, ovi muzičari uspevaju da u toj neobičnoj mešavini pronađu nit koja se publici dopada, jer može istovremeno da uživa u dve muzičke tradicije.


  Tekst: Jasna Rakićević
  Foto: Mateja Jeremić
 • God bless the Quindependence
  Mladi sastav iz Poljske, Quindependence, nastupio je prvi u glavnom programu Nišvila i otvorio sjajno, treće veče festivala. Sastav čine studenti jazz akademije u Krakovu i pobednici internacionalnog takmičenja “Jazz Juniors”.

  Na sceni je publika mogla čuti autorske kompozicije, u čijem je prvom planu emocija i traganje za što jednostavnijim zvukom. Mladi muzičari svojim numerama i senzibilitetom pokazali su da jazz scena još uvek može da iznedri autentičnost i kreativnost.
  Odličan Michal Salamon na klaviru, Dominik Borek na trubi, Krzysztof Matejski na saksofonu, Milosz Skwirut na kontrabasu i Pawel Nowak na bubnjevima predstavili su svoje muzičke početke koji će sigurno imati i nastavak.  Tekst: Jasna Rakićević
  Foto: Mateja Jeremić
 • Eyot – pripadanje svim žanrovima
  Niški bend Eyot na muzičku scenu doneo je nov, svež zvuk, koji spaja rock, jazz, punk, ambijentalnu i psihodeličnu muziku kao i, potpuno neočekivano, elemente istočnoevropskog folklora.   Njihov nastup na Main Stage-u trećeg dana festivala doneo je publici upravo ono što je i očekivala – atmosferu ispunjenu energijom i emocijom koja uspeva da svakog pojedinca odvede u njegovu unutrašnjost, gde on stvara vlastito iskustvo i sopstveni univerzum.
  Na sceni su se muzičarima pridružili gosti, od kojih je grupa devojaka doprinela mističnom, tradicionalnom zvuku folklora, koji se vrlo vešto stapa sa onim što Eyot teži da postigne.

  Eyot istražuje granicu između tradicionalnosti i inovativnosti, ne držeći slušaoca u mestu, već ga podstičući podjednako na stvaranje.  Tekst: Jasna Rakićević
  Foto: Mateja Jeremić
 • Trijumf Bila Evansa na Nišvilu
  Muzičar koji je svoju karijeru započeo u grupi Majlsa Dejvisa i tako se trajno upisao u istoriju džeza zove se Bill Evans. Izuzetno značajan u muzici, Evans je u jazz prvi počeo da uvodi elemente muzičkih pravaca nastalih na severnoameričkom tlu tokom prethodnog veka – bluza, soula, fanka, kantrija.   Duboko inspirisan korenima američke muzike, ovaj saksofonist proširio je granice jazz muzike, verujući da je suština jazza improvizacija i istraživanje sa kojim se ljudi i dalje mogu poistovetiti. Bill Evans Band je na glavnoj sceni Nišvila izazvao gromoglasno oduševljenje i starije i mlađe generacije. 
  Pevajući numeru “Rise above” sa poslednjeg albuma, intenzitet muzičara na sceni bio je neponovljiv i za Nišvil upravo ono što ga čini vodećim jazz festivalom. Na kraju nastupa, Evansu je uručena nagrada Car Konstantin, a on se obratio publici rečima “Želim samo da kažem da ste sjajna publika, i ovo je odlična stvar za sve nas. Podržite ovaj festival”.  Tekst: Jasna Rakićević
  Foto: Mateja Jeremić
 • Underground zvuk El Jazzyre na NIšvilu
  Live nastupi niškog sastava El Jazzyra donose jedinstvenu atmosferu istovremenog zatezanja i popuštanja energije, pri kojoj publika pleše u ritmu sa različitim instrumentalistima na gitari, saksofonu, perkusijama, klarinetu i basu, koji se kombinuju sa DJ setom.  Česte improvizacije, harmonske promene i širok opseg muzičkih žanrova (jazzy, funk, disco, deep house) čine ovu kombinaciju dinamičnom i energičnom. Spoj instrumenata uživo i underground house zvuka koji neodoljivo privlači masu u klubove. Koncept live act nastupa je u Srbiji još uvek redak, ali pošto ne zavisi od govornog područja, omogućava dobrim muzičarima i autorima prodor i u druge zemlje, što El Jazzyri polazi za rukom.
  Ovaj sastav nikad ne zvuči isto, stoga je prilagodljivost u okviru elektronske muzike, sa primesama jazza, fanka i soula još jedna odlika ovog benda koji je stalno dobar u svojoj nestalnosti.  Tekst: Jasna Rakićević
  Foto: Mateja Jeremić
 • Shakatak – ritam i emocija Nišvilla
  Britanski bend, koji već 35 godina aktivno svira, na Nišvilu se prvi put predstavio Srbiji. Vodeći vokal, Jill Saward, koja istovremeno svira i na udaraljkama i flauti, klavijaturista Bill Sharpe, basista George Anderson i bubnjar Roger Odell čine ovaj sastav uspešnim već godinama, u mnogim zemljama sveta, naročito u Japanu, gde su dobili mnoge prestižne nagrade. 


  Njihova muzika se i inače poklapa sa japanskim zvukom i tradicijom. Ritmička i stilistička raznovrsnost, smenjivanje mirnijih i energičnijih tonova čini Shakatak prijemčivim za ljubitelje jazz funk žanra. Na Nišvilu su iskrenim i dinamičnim nastupom pokazali razlog svog trajanja tokom prethodnih godina, stvarajući sve više privrženika i kod mlađe publike.  Tekst: Jasna Rakićević
  Foto: Mateja Jeremić
 • Jazziranje na radionici uz Stanislaw Slowinski Quintet
  Četvrtog i poslednjeg dana festivala, radionice su otvorili Stanislaw Slowinski Quintet iz Poljske. Muzičari ovog benda nastupali su na festivalima i takmičenjima širom Evrope i Amerike, a na Nišville Jazz Festivalu mogli smo ih slušati na Main Stage-u, u petak, 12. avgusta.


  Najbolje je učiti kroz praksu, te su muzičari pozvali sve zainteresovane da im se pridruže na scenu i zasviraju zajedno sa njima. Zvuk bluza širio se u sali Doma oficira, a veseli tonovi instmenata stvarali su prijatnu i opuštenu atmosferu.
  Tekst: Miloš Uskoković, Jovana Stanimirović
  Foto: Miloš Stojanović
 • Nezaboravna četvorka na Nišvillu - Stanislaw Slowinski, Jazz Punt Big Band, Bilja Krstić& Bistrik Orkestar i Orlan Jazz Band
  Drugog festivalskog dana, glavni program Earth&Sky stage-a otvorili su Stanislaw Slowinski Quintet iz Poljske, kojeg sačinjavaju: Stanislaw Slowinski (violina), Zbigniew Szwajdych (trombon), Catherine Pietrzko (klavir), Justin Malodobry (bass) i Max Olszewski (bubnjevi). Stanislaw Slowinski, ko-autor projekta Stanislaw Slowinski Quintet, dobitnik je Grand Prix nagrade na 39. Internacionalnom takmičenju mladih jazz muzičara. 


  Pored toga što je violinist od svoje pete godine, perspektivni je producent, kompozitor, multi-instrumentalista.

  Bass intro kojim je započet večerašnji program polako je privukao znatiželjnu publiku da bi  durski riffovi, zvuci violine i fuzije sa trubom obeležili  njihov večerašnji performans.

  Nakon pomenutog sastava, na scenu su izašli isto toliko sjajni Jazz Punt Big Band iz Slovenije. Mladi sastav iz grada Tolmina osnovan je 2005. godine i tokom decenije postojanja pridobili su simpatije širom Evrope, kao jedni od najboljih evropskih omladinskih big bendova.

  Nakon fuzije violine i trube, pozornica je poprimila magičan prizvuk originalnih jazz aranžmana pesama sastava The Beatles.

  Funky jazz taktovi pomešani sa moćnim glasovnim sposobnostima razdrmali su publiku i uz pesmu “We can work it out” naveli na opštu đusku na Earth&Sky stage-u.
  Poslednja izvedena pesma “All we need is love” uljuljkala je emotivne duše i uspela da zagreje ovo prohladno veče na niškoj tvrđavi.

  Centralni nastup druge večeri Nišville Jazz Festivala pripao je Bilji Krstić i Bistrik Orkestru. Ovaj sastav postoji od 2001. godine kada je izašao i njihov prvi album “Bistrik” Energia. Tokom narednih godina nizali su dostignuća i aranžmane poput muzike za filmove “Zona Zamfirova” i “Branio sam mladu Bosnu”, kao i za seriju “6. čulo”. U aprilu 2013. godine izdaju cd “Izvorište” a capella PGP RTS-a.

  Instrumentalni etno melos kao uvertira performansa vrhunskih umetnika. Publika je aplaudirala u ritmovima pesama, dok su oni odvažniji pustili svoj glas i pevušili uz Bilju Krstić. Podsetili smo se tradicionalnih vlaških i bugarskih melodija, srpske izvorske muzike.

  Za Nišlije je premijerno izvedeno par pesama sa novog albuma koji će biti dostupan širem auditorijumu od januara 2017. godine.
  Kako ćerka gospođe Krstić kaže: “moja mama peva samo prirodne pesme”, zaista slušajući pesme Bilje Krstić i Bistrik Orkestra utonuli smo u bestežinski osećaj spokoja i povezali se sa prirodom.

  Nakon njih, scenom su zavladali Orlan Jazz Band, koga sačinjavaju poznati ruski saksofonista i klavijaturista Oleg Kirijev zajedno sa Dušanom Krajncem.

  Fuzija etno jazz-a i Bashkirian folk instrumenata unela je mističnost i znatiželjnost među publikom. Smenjivanje raznih instrumenata i lakoća sviranja zavredila su veliko poštovanje i oduševljenost svih prisutnih posetioca festival.  Tekst: Jovana Čimbur
  Foto: 
 • Tribina Stripoteka na Nišvillu
  Tribinu „Stripoteka i (domaći) strip oko nje“ održao je strip scenarista Marko Stojanović, koji je ujedno i urednik niškog Strip Pressing-a, ali i profesor engleskog jezika.


  Marko je, zajedno sa Nikolom Mitrovićem Kokanom, pokrenuo strip serijal „Vekovnici“ koji je nedeljnik NIN proglasio za najbitnije dešavanje u srpskom stripu za 2012. godinu. Osim u formi albuma, „Vekovnici“ su objavljivani i u časopisima u Srbiji, Makedoniji, BiH, Rumuniji. Na serijalu je sarađivalo preko 60 strip crtača i ilustratora sa čitavog Balkana. Pored rada na „Vekovnicima“, Marko je napisao na desetine kratkih strip-priča, a takođe je i pokretač svih dešavanja vezanih za – po broju učesnika – ogromnu Balkansku smotru stripa. Dobitnik je  petnaestak domaćih i stranih nagrada i priznanja.
  Smatra da su stripovi danas u boljem položaju nego što su ikad bili, što zbog novih medija koji su omogućili lakšu distribuciju, što zbog novih načina stvaranja koji na autentičan način inspirišu umetnike. „Domaći stripovi su podjednako važni kao i strani“, ističe Marko, „s tim što domaći imaju dodatni plus – naši su.“

  Veruje da je izdavačka kuća „Darkwood“ svojim kontinuiranim radom umnogome zaslužna za privlačenje novih čitalaca stripova. Posebno mu je drago što manifestacije poput Nišville Jazz Festivala, koje nisu nužno vezane za strip, ipak veliku pažnju posvećuju devetoj umetnosti.  Tekst: Marija Stojadinović
  Foto: Mateja Jeremić
 • Intervju sa Bobom Živkovićem
  Dobrosav Bob Živković je pre 32 godine objavio svoju prvu knjigu. Kaže da je počeo da crta zato što je voleo tuđe radove. U vreme kada je počinjao, strip i ilustracija spadali su u subkulturu, a tvrdi da je tako i danas.

  Radio je ilustracije za više od 200 knjiga, ilustrovao tekstove za Dnevni telegraf, Evropljanin, Maxim, Playboy, ali se njegovo ime ipak najlakše povezuje sa legendarnim Politikinim Zabavnikom. Četiri puta je osvojio nagradu „Neven“ za najbolje ilustrovanu dečiju knjigu, dva puta nagradu „Zlatno pero“, kao i nagradu „Lazar Komarčić“ za polje fantastike. Međutim, ovaj veliki umetnik uopšte nije svestan popularnosti koju uživa kod publike.

  Obožava da radi za decu i sa decom, ali za njega istovremeno nema važnijeg i strašnijeg posla na svetu. „Nadam se da je moje najbolje dovoljno dobro za njih“, kaže u gotovo svakom intervjuu, „Crtanje je moja autobiografija.“ Gotovo nikad tokom rada nema kreativnu blokadu; ona se, kako ističe, najčešće dešava na ovakvim javnim intervjuima kada govori pred velikim brojem ljudi i nije siguran kome se obraća. Za njega je najbolji način komunikacije – ilustracija. 

  Upravo je iz tog razloga njegova arhiva neobjavljenih radova mnogo veća od onih koje je publika imala prilike da vidi. Bob je veliki ljubitelj fantastike, i zato je, kada su ga pitali da ilustruje Tolkinove priče, imao sasvim opravdanu reakciju – zaplakao je od sreće. Kao najveći izazov među njegovim radovima izdvojio je knjigu „Seks za početnike“ na kojoj je radio oko tri godine i koja je prevedena na 40 jezika, ali je njemu i dalje teško da je otvori.

  Izložba „BOB U NIŠu“ kojom se predstavlja na Striporami jeste malecni presek njegove prebogate karijere. Posetioci će njegove radove moći da pogledaju u DELI centru, kao i u Paviljonu na Tvrđavi 11-15. avgusta od 20h.  Tekst: Marija Stojadinović
  Foto: Kristina Damnjanović
 • Umetniča kolonija - Art to go jazzy
  „Art to Go Jazzy“ je naziv umetničke kolonije koja je po prvi put realizovana u okviru Nišville Jazz Festivala.


  Selekciju radova pristiglih na konkurs vršili su prof. Perica Donkov i direktor Nišville Jazz Festivala Ivan Blagojević, pri čemu je izabrano trojica vajara i jedanaestoro slikara. Cilj ovog projekta je angažovanje mladih, školovanih umetnika i stvaranje prostora za njihovu promociju.

  Sava Mišić, dvadesetčetvorogodišnji slikar iz Niša, kaže da njegovi radovi trenutno nisu izloženi ni u jednoj galeriji i da mu je zato važno što mu je omogućen prostor gde će publika moći da vidi njegove radove. „Ova umetnička kolonija podrazumeva stvaranje umetničkih dela na licu mesta, a tema je slobodna“, objašnjava Sava i povezuje je sa džez muzikom čija je glavna odlika upravo sloboda.

  Kreativni proces možete ispratiti u toku trajanja Nišville Jazz Festivala u trećem koridoru niške Tvrđave, ispred izgorelih ateljea. Ovim gestom su organizatori hteli da skrenu pažnju na ateljee koji od 2003. godine stoje kao ružan podsetnik o stavu i načinu na koji se nadležne institucije ophode prema umetnicima, a ovde i autorima sa reputacijom istaknutih umetnika čiji su radovi zajedno sa zidinama izgoreli.  Tekst: Marija Stojadinović
  Foto: Kristina Damnjanović
 • Na Welcome stage-u fantastična atmosfera i ove večeri
  The hmm jazz grupa je bila prva grupa koja nas je dočekala na Welcome stage-u. Zvanično nastupaju zajedno tri nedelje. Ime grupe je nastalo potpuno spontano. Sviraju već dugo na Nišvilu, ali sada su u drugom sastavu, pa su zato i promenili ime. 

  Sledeći su bili Miljan Mitrovic Quintet. Njihova muzika je pretežno džez. Sviraju godinu dana zajedno. Poreklom su od Subotice, pa sve do Leskovca, a oformili su grupu u Beogradu. Neki studiraju, a neki još uvek pohadjaju srednju školu.

  Poduene Blues Band sviraju bluz i soul muziku sa elementima džeza. Sviraju od 2014. godine, a ove godine planiraju turneju po Srbiji. U sastavu ih je petoro, povremeno imaju i prateće vokale, što ćemo moći da čujemo na njihovom najnovijem albumu ,,I do believe’’.  Tekst: Jovana Ljubić
  Foto: 
 • Radionica sa Quindependence
  Poznato je da Nišville Jazz Festival pruža mogućnost upoznavanja muzičara iz zemalja širom sveta i njihovih kultura. Danas smo imali priliku da upoznamo sa studentima džez akademije iz Krakova.

  Upoznavši se sa bendom, publika je mogla da čuje nekoliko njihovih najpoznatijih kompozicija. Nakon toga, usledila su pitanja, na koja su muzičari rado odgovarali.

  „Želimo da vam pokažemo šta nama znači džez i ovakva vrsta nastupa. Sada želim da otvorim diskusiju, šta vama znači džez? “

  Razgovor o raznim vrstama inspiracije, tehnikama i načinima izvođenja određenog žanra ispirisao je mlade muzičare da se priključe i pokažu svoje talente zajedno sa članovima benda.

  „Kada svirate zajedno, a ne kao pojedinac, to je kao spajanje nekoliko ličnosti. Dosta zavisi od ljudi sa kojima svirate, možete svirati istu kompoziciju sa različitom grupom i rezultat će biti potpuno drugačiji“


  Tekst: Miloš Uskoković, Jovana Stanimirović
  Foto: Miloš Stojanović
 • Open stage u punom kapacitetu
  Rok svirka na Open stage-u

  IOUEA bend je svojim nastupom na Open stage-u otvorio drugo festivalsko veče sa početkom u 19
  časova i 45 minuta.

  Bend čine Boban Tošić – vokal i gitara, Momčilo Pešić – vokal i Saša Đorđević – bubanj, a muzika koju izvode predstavlja kombinaciju rock-a, blues-a i funk-a. Ne tako brojnu publiku na početku zagrejali su pesmama “Prosvetljenje,” “Dok duša diše” i “Ja sam vetar.” Nakon dvadesetak minuta publika je počela da se okuplja u većem broju, a na samom kraju pevač benda se zahvalio svima prisutnim.

  Bend je osnovan 2013. godine i od tada svira autorsku muziku, a temelj im je slobodan pristup tekstovima I muzici uopšte.

  Kreativna duhovna muzika

  Drugi nastup na Open stage-u bio je performans Jasne Jovićević i Gabriele Koso koje su kroz svoje izvođenje prikazale drugačiju dimenziju muzike.

  One se bave improvizacijom kreativne muzike zasnovane na duhovnosti Istoka. Jasna Jovićević je pored saksofona prikazala umeće sviranja na bas klarinetu I spacedrumu, a Gabriela Koso svira fagot. Publika koja je pažljivo slušala improvizacije, aplaudirala je nakon svake numere. Iako je bilo mesta za sedenje na stolicama, mnogi su se osetili dovoljno slobodnim da sednu na travnjak ispred bine I uživaju u meditavinoj muzici koju su izvodile članice dua. Numere se zasnivaju pretežno na instrumentalnoj muzici, a u nekim melodijama se pojavljuju I reči poput mantre Om koja se povezuje sa zvukom Univerzuma. Poslednja numera koju su odsvirale jeste poznata vedska mantra - “Gayatri mantra” koja proizvodi 110 hiljada zvučnih talasa I razvija specifične duhovne potencijale.

  Tekst: Tamara Stošić
  Foto: Milja Zdravković
 • Bilja Krstić – nastupa na Nišvillu
  Na ovogodišnjem Nišvilu, slaveći dvostruki jubilej, 15 godina Bistrika i 40 godina umetničkog rada, sa svojom grupom nastupa Bilja Krstić. Ova umetnica je na pres konferenciji najavila izlazak petog albuma Bistrika, koji će svoju promociju imati do kraja godine.

  Orkestar Bistrik je nastao sa težnjom da široj publici predstavi duh narodne tradicije naših prostora i pokaže umeće obrade izvornih pesama, tokom koje se ipak ne gubi njihova suština.

  Tokom godina, Bistrik se menjao u pogledu muzičkih tokova, počev od a capella pesama, preko muzike za film, zatim zaokreta ka world muzici.

  Bilja Krstić je istakla da njihovu muziku predstavlja kombinacija različitih svetskih ritmova sa našom tradicionalnom muzikom, stoga je muzički jezik univerzalan, i u njemu smo svi zajedno.

  „Ljudi najviše reaguju na emociju, bilo da je u pitanju spori ili brzi ritam“.
  Tekst: Jasna Rakićević
  Foto: Mateja Jeremić
 • Chestnut-Williams-White Trio pobedio kišu prve festivalske večeri
  Na Main Stage-u (Earth&Sky Stage) prve večeri Nišville Jazz Festivala nastupio je poznati trio u sastavu: Cyrus Chestnut (klavir), Buster Williams (kontrabas) i Lenny White (bubnjevi).


  Ovaj trio predvodi Chestnut, koji je na jednom od intervjua izjavio: “Ako posle našeg nastupa samo jedan posetilac ode kući osećajući se bolje nego pre koncerta, znamo da smo dobro uradili svoj posao i možemo mirno da spavamo.” Smatra se da je upravo Chestnut pravi, verni nastavljač klasične pijanističke džez tradicije.


  Buster Williams, pre ulaska u ovaj trio, snimio je dvadesetak albuma, učestvovao je u snimanju muzike za mnoge fillmove, TV serije i reklame mnogih poznatih, svetskih brendova, a nominovan je i za Grammy nagradu. Puno ime ovog kontrabasiste je Charles Anthony Buster Williams, a sem kontrabasa, svirao je još nekoliko instrumenata na početku svoje karijere. Nalazi se na listi muzičara koji su nastupali sa najvećim brojem velikih imena džeza.


  Poslednji, ali nikako i najmanje važan, član ovog tria, Leonard White III, poznatiji kao Lenny White, jedan je od utemeljivača jazz-fusion pravca. Ovaj bubnjar važi za jednog od najboljih živih bubnjara, a veliki uspeh ostvario je i kao producent instrumentalnih umetnika.  Za vreme fenomenalnog koncerta, pojavile su se i prve kapi kiše. Srećom, kiša nije uspela da pokvari doživaljaj starih džezera. Publika, unapred spremna za sve predviđene i nepredviđene okolnosti, otvorila je kišobrane, tako da se ispred Earth&Sky Stage-a razvila prelepa slika raznobojnog štita. Nakon pola sata borbe džeza i kiše, pobedio je džez, tako da su svi ljubitelji džez muzike mogli na miru da proprate ostatak programa.
  Tekst: Sara Stanković
  Foto: Mateja Jeremić