ExeNet - Najveći internet provajder u Nišu
ExeNet - Najveći internet provajder u Nišu
ExeNet - Najveći internet provajder u Nišu
ExeNet - Najveći internet provajder u Nišu
  Web dizajn studio | Marketing | Poznate nišlije | Javni prevoz u Nišu | Gradske kamere |
Skituljko INFO

Ko je ko u Nišu

Vladan Đorđević je rođen 21. novembra/3. decembra 1844. u Beogradu od oca Đorđa Đorđevića i majke Marije Đorđević, rođene Leko. Otac Đorđe (lekarski pomoćnik u srpskoj vojsci), je srpskog porekla i potiče iz severne Grčke. Majka Marija rođena je u poznatoj beogradskoj porodici cincarskog porekla kao kćerka Marka Leka i praunuka Marka Leka iz Vlahoklisure. Porodica Leko, kao i druge cincarske porodice, iselila se iz današnje Severne Grčke u Austriju, tj. Vojvodinu, u Belu Crkvu, zbog turskih odmazda nad pravoslavnim stanovništvom. Iz Bele Crkve doselila se porodica Leko u Beograd tridesetih godina 19. veka. U duhu grčko-cincarske kulture majčine porodice. Vladan je kršten kao Hipokrat, sa željom roditelja da bude lekar. To ime je Đorđević nosio sve do mature, kada na predlog Đure Daničića počinje da koristi „narodnije“ ime Vladan, kao prevod drugog dela svog imena (kratija, gr. - vladavina).

Gimnaziju je završio u Beogradu, a kao đak je bio jedan od pokretača Ujedinjene omladine srpske i bio njen sekretar.

Pod uticajem Josifa Pančića, opredelio se za studije medicine u Beču gde je i doktorirao 1869. Specijalizaciju iz hirurgije završio je u Beču (1869-1871) kod čuvenog profesora Bilrota i bio je prvi školovani hirurg u Srbiji. Da bi usavršio svoje hirurško znanje, uz dopuštenje srpske vlade, odlazi u Francusko-pruski rat i uključuje se u rad pruskog saniteta. U ovom ratu u blizini Frankfurta Đorđević je organizovao ratnu bolnicu, što mu je donelo vojni čin i pohvale hirurga Langebeka.

Nakon povratka u Srbiju jedno vreme radio je kao privatni lekar, a zatim je primljen u srpsku vojsku u kojoj postaje prvi sanitetski pukovnik.

Vojni je lekar i šef hiruškog odeljenja vojne bolnice od 1871. Jedan od osnivača Srpsko lekarsko društvo (1872) i pokretač časopisa Srpski arhiv za celokupno lekarstvo (1874). Od 1873. obavljao je dužnost ličnog lekara kneza Milana. Jedan je od glavnih osnivača Crvenog krsta u Srbiji (1876). U prvom srpsko-turskom ratu (1876) je bio načelnik sanitetske službe moravsko-timočke vojske, a u drugom (1877-1878) načelnik sanitetske službe vrhovne komande Srpske vojske. Osnovao je i bio prvi upravnik Vojne bolnice u Nišu od (1878). Načelnik je civilnog saniteta Srbije od 1879., a 1881. je isposlovao njegovu široku reformu. I u srpsko-bugarskom ratu 1885/6. je načelnik sanitetske službe vrhovne komande.

Đorđević je bio predsednik beogradske opštine 1884-1888, a ministar prosvete i privrede 1888. godine u vladi Nikole Hristića. Potom prelazi u diplomatiju kao poslanik Srbije u Atini od 1891. i u Carigradu od 1894. godine, gde je doprineo postavljanju srpskih vladika u Makedoniji.

Izabran je za dopisnog člana Srpske kraljevske akademije 23. januara 1888, a za redovnog 15. novembra 1892.

Predsednik je vlade i ministar inostranih dela od 11. oktobra 1897. do 12. jula 1900. godine. Njegova vlada radila je na stišavanju žestokih partijskih borbi, ekonomskom napretku Srbije i jačanju njene vojske. Podneo je ostavku posle najave ženidbe kralja Aleksandara Dragom Mašin.

U zatvoru je na šest meseci 1906. godine, zbog navodnog objavljivanja državnih tajni u knjizi Kraj jedne dinastije. U toku Prvog svetskog rata bio je u austrijskoj konfinaciji, radi rusofilstva od aneksione krize iz 1908. godine.
Ostali čitaju i...
povezani tekstovi
SUZANA KOSTIĆ
DR SUZANA KOSTIĆ (1961), sve nivoe studija završila na FMU Univerziteta Sv. Kiril i Metodij, Skopl
povezani tekstovi
MILORAD VELJKOVIĆ - ŠPAJA
Rodjen je 1939. godine, a preminuo 2002. godine. Karijeru je započeo kao violinista Niškog simfoni
povezani tekstovi
ŠILJA - SOTIR
„Lozovi, lozovi, kupite loz – izaberite sreću“, govorio bi tiho, gegajući se između stolova
povezani tekstovi
MIMA JANKOVIĆ
Mima Janković poznata glumica rodjena je 19.1.1940. godini. Svoju glumačku karijeru započela je u
povezani tekstovi
JOVANKA BONČIĆ
Jovanka Bončić je prva žena sa diplomom inženjera u Nemačkoj. Akademsko zvanje, ova rođena Ni
Podeli...
Dodaj komentar

Dopunite leksikon

Ukoliko znate nekoga ko zaslužuje da se nađe na stranicama leksikona ''Ko je ko u Nišu'' pošaljite fotografiju i kratku biografiju na info@niscafe.com sa naznakom ''Ko je ko u Nišu''

Istorijske ličnosti

 • VLADAN ĐORĐEVIĆ
  Vladan Đorđević je rođen 21. novembra/3. decembra 1844. u Beogradu od oca Đorđa Đorđevića...
 • STEVAN SINĐELIĆ
  Stevan Sinđelić je rođen 1770. godine u selu Vojsci, u Okrugu moravskom (po nekim izvorima,...
 • JOVAN APEL
  Jovan Apel je bio srpski industrijalac i zakupnik rudnika. Poreklo vodi iz Austro-Ugarske, dok je u...
 • BARON SINA MLAĐI
  Đorđe Simon baron Sina (gr. Γεώργιος Σίνας, nem. Georg Simon Freiherr von Sina;...
 • FLAVIJE KONSTANCIJE
  Flavije Konstancije (? — 2. septembar 421), ili Konstancije III je bio rimski vojskovođa i na...
KNJIGOVODSTVENA AGENCIJA ICARUS doo NIŠ
ZA NOVE KLIJENTE
Period od mesec dana besplatno svim klijentima koji imaju razvijeno poslovanje a čak dva meseca besplatno za sve novoosnovane privredne subjekte i preduzetnike.

ZA POSTOJEĆE KLIJENTE
Preporučite nas Vašim prijateljima i poslovnim partnerima. Za svakog novog klijenta po Vašoj preporuci očekuje Vas jedan mesec besplatnog vođenja poslovnih knjiga

Moja Srbija

------------------------------------ REKLAMA ------------------------------------
Pivnica Nemir u Nišu Dević Design
nisville130 brako transport i selidbe