Kulturna dešavanja

Dan domaćeg filma

biba-strujaDan domaćeg filma održaće se 03. septembra u bioskopu «Vilin grad» u Nišu sa početkom u 18h, a film koji će biti prikazan je «Biba struja» koji su režirali Dušan Čavić i Dušan Šaponja. Film traje 54 minuta.

Film «Biba struja» predstavlja akcioni portret neobičnog junaka Slaviše Pajkića, u narodu poznatijeg kao Biba Struja. Zahvaljujući fenomenu koji je otkrio još kao tinejdžer, Slaviša je ceo svoj život posvetio električnoj struji sa kojom se druži i dan danas. U pokušaju da obori i treći Ginisov rekord, Biba Struja se suočava sa nepremostivom preprekom, slabljenjem moći koje donosi starenje njegovog organizma. Kako će gubitak fenomena uticati na njegov porodični i društveni status? Ovo je dokumentarni film o čoveku kome nisu dozvolili da sedne na električnu stolicu. Dušan Šaponja i Dušan Čavić su od 1994-2011. godine radili kao autori na RTV B92; na radiju B92 su stvarali radio drame (Srbokap, Jakovljević), a na televiziji B92 prave serijal od tridesetak dokumentaraca pod nazivom Ciklotron – da bi u septembru 2006. godine osnovali producentsku kuću pod istim imenom.

Dan domaćeg filma je program posvećen promociji domaćeg filmskog stvaralaštva koji se sastoji od besplatnih projekcija dokumentarnih filmova čiju je proizvodnju pomogao Filmski centar Srbije. Dan domaćeg filma održavaće se jednom mesečno u 11 gradova Srbije i tokom 12 meseci biće predstavljeno ukupno 14 filmskih ostvarenja domaćih autora. Filmovi koji će biti prikazani nisu imali široku bioskopsku distribuciju, a zaslužuju da budu viđeni od strane što brojnije publike. Nakon svake projekcije, gledaoci će imati priliku da razgovaraju sa nekim od članova autorskog tima.

Dan domaćeg filma je inicijativa koju je pokrenuo Filmski centar Srbije u saradnji sa Filmkulturom, organizacijom posvećenoj edukaciji u oblasti audiovizuelne kulture i umetnosti, koja za cilj ima obrazovanje i stimulaciju kritičkog mišljenja.

Pročitajte i...