EURO 2012 - Reprezentacije

Švedska – EURO 2012

svedska

Neugodni severnjaci mogu da zablistaju na velikim takmičenjima, ali i da ih nigde ne bude. Igra reprezentacije Švedske na EURO 2012. će u mnogome zavisiti od prve violine, Zlatana Ibrahimovića. Popularni Ibrakadabra ima sjajnu sezonu iza sebe, obožava da teroriše golmane i ako mu bude krenulo u Ukrajini i Poljskoj, „vikinzi“ bi mogli mnogima da pomrse računicu. Ali ako Ibra zakaže, teško da će Šveđani produžiti boravak na EP nakon grupne faze.

Najveći evropski uspeh ostvarili su 1992. godine pred svojim navijačima, na svom debitantskom nastupu na EP. Tada su bili prvi u grupi u konkurenciji Francuske, Engleske i Danske, koja je kasnije postala prvak. U borbi za ulazak u finale Švedsku je zaustavila Nemačka trijumfom od 3:2.

Mnogo više uspeha imaju na Svetskim šampionatima, na kojem su 1958. bili drugi, jer su u finalu poraženi od Brazila sa 5:2, a još u dva navrata su bili bronzani, 1950. i 1994. godine. Tokom 90-ih pojavili su se igrači kao što su Tomas Brolin, Martin Dalin, golman Raveli, potom i Henrik Larson sa čuvenim kikicama, i oni su činili jednu generaciju koja je uvek i svima mogla da pomrsi račune. Zablistali su na SP 1994. kada su se popeli na najniže mesto na postolju, savladavši Bugarsku sa 4:0 u borbi za treće mesto.

Na EURO 2000 su se kvalifikovali impresivno, bez poraza u grupi sa samo jednim remijem i to protiv Estonije, bez golova. Međutim, na EP su doživeli krah, jer su izgubili od Belgije i Italije, odigrali nerešeno sa Turskom i vratili se kući već posle grupne faze.

Četiri godine kasnije u Portugal nisu otišli sa velikim očekivanjima, ali su im apetiti ubrzo porasli posle 5:0 protiv Bugara. Predvođeni Albakom (sadašnjim pomoćnikom selektora), Ibrahimovićem, Larsonom i Fredijem Ljungbergom, odigrali su 1:1 sa Italijanima, a u poslednjem meču protiv Danske bilo je potrebno da bude 2:2 kako bi i jedni i drugi otišli dalje, a „azuri“ kući. To se i dogodilo i malobrojni su oni koji mogu da kažu da taj rezultat nije bio dogovoren. U četvrtfinalu su naleteli na Holandiju koja je bila bolja posle penala.

Do završnog turnira 2008. u Austriji i Švajcarskoj došli su na nesvakidašnji način. Kako su Španci bili bolji od njih u grupi, morali su u baraž, gde su se sastali sa Danskom, čiji su navijači učinili ogromnu uslugu ljutom rivalu. Naime, tokom meča u Kopenhagenu navijači Danske prekinuli su meč ulaskom u teren kada je sudija Herbert Fandel dosudio penal za Šveđane u 89. minutu i isključio Kristijana Poulsena zbog namernog udaranja Rozenberga.

UEFA je utakmicu registrovala u korist Švedske i tako ih poslala na EP. Iako su startovali pobedom nad Grčkom 2:0, iz koloseka ih je izbacio poraz od Španije u poslednjem minutu, pa su im skalp uzeli i Rusi i poslalili ih kući.

Do završnog takmičenja u Ukrajini i Poljskoj došli su kao najbolja drugoplasirana ekipa iz kvalifikacija. Pobedom na svom terenu 3:2 nad do tada neporaženom Holandijom, Šveđani su se direktno plasirali na EURO. Koliko im je taj trijumf značio najbolje je opisao Mikael Lustig. Desni bek „vikinga“ je odigrao sve mečeve u kvalifikacijama i nakon pobede nad „oranjem“ nije mogao da zaspi, te je uzeo da odgovori na SMS čestitke, kojih je bilo 82, posle čega je konačno mogao za se posveti snovima.

Selektor Erik Hamren je ekipu preuzeo 2009. i pred put u Ukrajinu i Poljsku je svestan da imaju jako težak zadatak, ali veruje da njegov izabranici mogu do nokaut faze i da im niko ne može uskratiti pravu da sanjaju o medalji.

Najveća zvezda tima je bez premca Zlatan Ibrahimović. Popularni Ibrakadabra iza sebe ima sjajnu sezonu u Milanu, iako je ostao bez trofeja i dalje je strah i trepet za golmane, te će igra Švedske u mnogome zavisiti od njegovog raspoloženja i načina da obuzda svoj nemirni temperament. Ali ako mu krene, „vikinzi“ bi mogli da pomrse račune Englezima i Francuzima u grupi D, dok bi sa Ukrajinom trebalo ravnopravno da se nose.

Sa pravom se mnogo očekuje i od mlađanog, 20-godišnjeg Džona Guidetija, velike nade Mančester sitija, jer je igrao sjajnu u Fejnordu na pozajmici, dok se posle tri godine pauze u nacionalni tim vratio Markus Rozenberg. Čini se da je Hamren napravio spoj mladosti i iskustva i to nije fraza, jer će jedan Olof Melber igrati svoje četvrto Evropsko prvenstvo, a Ibra, Anders Svenson, Kim Kalstrom, Andreas Isakson i Kristijan Vilhemson će se po treći put naći na završnoj fudbalskoj smotri Starog kontinenta.

Pročitajte i...